2013. április 21., vasárnap

Xilit, xylitol azaz a nyírfacukor

A manapság oly divatos és sokat emlegetett paleo receptekben találkoztam a xilitttel vagy xylitollal azaz a nyírfacukorral. Gondoltam kicsit utána olvasok, majd esetleg kipróbálom.
Mit is sikerült kiderítenem.
Magyarországon az éves egy főre jutó cukorfogyasztás 35 kg. Ami nyilvánvalóan részben okozója a rengeteg cukorbetegségnek. Az olvasottak alapján, a  nyírfacukorral fogyasztásával és a finomított cukor elhagyásával, ezen megbetegedések száma csökkenthető lenne.
Kukoricarostból, vagy nyírfakéregből állítják elő. A finomított cukorral ellentétben számtalan jó tulajdonsága van. A glikémiás indexe 7 míg a finomított cukoré 68. Lassan szívódik fel. Nem befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Candida ellen kiváló, mert nem táplálja a gombákat. Alacsony az energia tartalma, 100g 1035 kJ, 240 Kcal. ugyanakkor 100g finomított kristálycukor 1620 kJ, 390 kcal. Nem bontják el a baktériumok sem ezért a szájhigiéniáját nagymértékben javítja, csökkentve a fogszuvasodás veszélyét.

Ha a magas vételárától eltekintünk, akkor az egyetlen negatívum, hogy nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Bocsánat van még egy. Az előzőnél sokkal nagyobb probléma, amiatt, hogy nem táplálja a gombákat, az élesztő gombákat sem, így kelt tészta készítésre alkalmatlan.

Összefoglalva az olvasottakat, tulajdonképpen csupa jót olvastam róla.

Megszületett a döntésem. Kipróbálom.

Vásároltam is egy 300g csomagot, amiből készül is a sütmény.
Ránézésre semmi különös, fehér, apró szemű, ahogy a számba veszem, édes és az ahogy a számban olvad leginkább a szőlőcukorra emlékeztet.

Ajánlom mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése