2013. április 20., szombat

Lazac medvehagymás nudlival



Medvehagyma, medvehagyma és medvehagyma.


Amellett, hogy nagyon ízletes, élettani hatásai sem elhanyagolhatók,
A fokhagymáéval közel azonosak a hatásai. Stimulálja az emésztést, serkenti a gyomor, a belek működését. Puffadás és hasi görcsök esetén is javallott a fogyasztása. A vérképünkre is pozitív hatással van, csökkenti a vérnyomást, és a vér koleszterinszintjét. Javítja az étvágyat. Mindezek mellett, a teljesség igénye nélkül, fertőtlenít, vérzést csillapít, és lázat is csillapít.
Mindezek tudatában, ha nem próbálta, nem kóstolta, tegye meg! Szerintem nem fog csalódni.



Hozzávalók:

a tésztához

1 kg burgonya
2 kávéskanál só a burgonya főzéshez
8-10 medvehagyma levél apróra vágva
1 tojás
1 kávéskanál só
30-40 dkg liszt (amennyit felvesz)
1 kávéskanál só a főzésnél a vízbe






a szószhoz

1 cs medvehagyma (mínusz a 8-10 levél)
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1/2 kávéskanál só
szerecsendió reszelve ízlés szerint
frissen őrölt bors ízlés szerint
500ml főzőtejszín
50 g vaj
4 evőkanál olivaolaj

a halhoz

1 kg lazac
5 gerezd apróra vágott fokhagyma
0,5 dl olivaolajolivaolaj

bors
1 evőkanál olivaolaj a tepsi kikenéséhez

a tálaláshoz

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
frissen facsart citrom leve












Legelőször a tejszínbe reszelek egy kis szerecsendiót és félreteszem állni, hogy jól átjárja az íze.
Egy lábasba két kávéskanál sóval felteszek, vizet forrni.
Megpucolom, megmosom a burgonyát és kockára vágva a forrásban lévő vízbe teszem.Megmosom a medvehagymát, a levéltőnél eltépkedem, mert a levelek szárát nem használom. A levelekt csomóba fogom és a hosszára merőlegesen 5mm-es csíkokra vágom és félreteszem.
Egy kis részét kb 8-10 levélnyit beleteszek egy nagy tálba, ráütök egy tojást, hozzá öntöm a puhára főtt burgonyát, a kávéskanálnyi sót és egy villával jól átdolgozom, hogy ne maradjanak nagyobbacska burgonya darabok. Majd hozzáadom a lisztet. Ízlés kérdése, hogy mennyit, ha sokat adagolunk hozzá, mikor már elválik a táltól a tészta és alig alig ragad, akkor kemény és tömör lesz a nudli. Ha lágyabbra és ragacsosabbra hagyjuk, akkor puhább lesz a végeredmény.  30 percre félreteszem.
Megpucolom a vöröshagymát, a 8 gerezd fokhagymát és apróra vágom, 5 gerezdet egy kis tálban összekeverek a 0,5 dl olivaolajjal, a maradékot, a már felcsíkozott medvehagyma mellé teszem.
200C fokra előmelegítem a sütőt.
Egy újabb lábasaba felteszek egy kávéskanál sóval vizet forrni. A tésztát egy lisztezett deszkán egyenletesre kinyújtom és csíkokra vágom, majd a csíkokat megfelelő darabokra, attól függően mekkora nudlikat szeretnék. Lisztes kézzel , mintha a  két tenyeremet összedörzsölném, nudlikat formázok a kis darabokból és rögtön beleteszem a már forrásban lévő vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, szép lassan kiveszem őket egy kis szűrővel, vagy szűrős kanállal. Újra gyúrás, főzés, gyúrás, főzés így tovább, míg mindegyik szépen elkészül.
A lazacot megmosom és szeletekre vágom. Mindkét oldalát megsózóm, és frissen őrőlt borssal fűszerezem. Kiolajozok egy megfelelő méretű tepsit és a bőrükkel felfelé beleteszem a lazac szeleteket és jól átkenem a fokhagymás olivaolajjal. Igyekszem odafigyelni, hogy minden szeletre jusson az olaj aljára süllyedt fokhagyma darabokból. Majd beteszem a 200C előmelegített sütőbe. 8-10 percig sütöm, majd óvatosan megfordítom a szeleteket és újabb öt pecre visszateszem a sütőbe.
Egy serpenyőbe 4 evőkanál olajat teszek és az 50 g vajat. Lassú tűzön forrósítom. Először ráöntöm az apróra vágott vöröshagymát és puhára dinsztelem, majd hozzáadom a 1/2 kávéskanál sót, a három gerezd apróra vágott fokhagymát és az összes medvehagymát. Kicsit fonnyasztom, majd a szerecsendiós főzőtejszínnel összefőzőm, friss őrölt borssal fűszerezem. Forrás után 1 perccel készen is van. Eközben elkészült a sütőben a lazac is. Minden készen áll a tálaláshoz. Egy adag nudli, egy szelet lazac, egy merőkanál szósz, a lazacra néhány cseppet facsarok a citromból, a tetejére reszelek egy leheletnyi szerecsendiót és egy csepp frissen őrölt borsot.

Irány a kulináris mennyország!

Jó étvágyat!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése