2013. április 6., szombat

Egyszerű sajtos, túrós pogácsa

Vendégségbe rohanunk a különféle reggeli sportolások, balett, zumba után. Valami gyors de annál finomabb dolog kellene, mégse menjünk üres kézzel. Rövid töprengés után megszületett a döntés. Ez egy réges-régi,  már már feledésbe merült receptem.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
5 dkg friss élesztő
25 dkg zsírszegény túró
15 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
4 kiskanál só

a kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tejföl
reszelt sajt esetleg köménymag vagy szezámmag a díszítéshez és ízesítéshez
A kedvencünk a köményes sajtos.


Egy nagy tálba belehelyezem az összes hozzávalót és már a megszokott módon, addig gyúrom amíg elválik a táltól és az ujjaimtól. Természetesen arra is figyelve, hogy a hideg vaj se maradjon csomókban, egyenletes legyes. Férfias meló! Ezzel csupán arra céloztam, hogy megizzasztott ez a mai kézzel gyúrás.
Arra az időre félreteszem a tésztát, amíg egy kis tálkában felverem a tojást, hozzáadok 1 evőkanál tejfölt, egyenletes állagúra keverem.
185 C fokra bekapcsolom, előmelegítem a sütőt.
Lisztezett deszkán egy, másfél centi vastagra nyújtom a tésztát és a gyerekek kedvére, különféle formájú kiszúróval, szaggatóval elkészítem a kis pogácsákat. Maradékot összegyúrom, nyújtom szaggatom, amíg az összes tészta elfogy.
Sütőpapírt helyezek a tepsibe és rápakolom a pogácsákat, kicsit megdagadnak ezért nem teszem szorosan egymás mellé. 15-20 perc alatt szépen megsülnek.
Kb. két és fél tepsi lesz a fenti mennyiségű hozzávalóból.

Kellemes hétvégét és jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése