2013. április 27., szombat

Tönkölybúza kenyér medvehagymával

Nem tudtam. Önök?

"A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminósavak közül az aszparaginsav, glutaminsav, alanin, metionin, proli, leucin, izoleucin, triozin, fenil-alanin és lizin tartalma is nagyobb. Vitamin és ásványi anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B vitamin csoport (B12 kivételével) és a Niacin és az E vitamin tartalma sem csekély. Réz, vas, Cink tartalma meghaladja a búzáét. Kalcium, magnézium, foszfor és szén tartalma szintén számottevő.

Rendszeres, hosszútávú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisenn szénhidrát és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is ajánlható. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre."
Ezt íja Wikipédia.

Hozzávalók:

1kg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
2 cs medvehagyma
1-1,5 evőkanál só
3 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál méz
1 cs friss élsztő
1 kávéskanál cukor                                                                

1 pohár langyos vízbe teszem a a kávéskanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
Egy nagy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom  a sót, a mézet a három evőkanál olajat, majd a már felfutott élesztős vizet. Folyamatos dagasztás, gyúrás közben a langyos vizet is folyamatosan adagolom hozzá. Laza és ragacsos tésztát gyúrok belőle. A kezemre ráragad de már egybeáll a tészta. Mikor kész a külső  részét olivaolajjal megkenem és 30 percig pihentetetem. Megmosom a medvehagyma leveleket, a levélszárakat letépkedem és kidobom. A leveleket hosszában egy vágódeszkára helyezem és keresztbe csíkokra vágom. A harminc perc letelte után hozzáadom a tésztához és jó alaposan átgyúrom, míg teljesen eloszlanak benne a zöld levélkék. Újra félreteszem 30 percre. Közben a sütőt előmelegítem 200C fokon. Kiolajozok olivaolajjal egy tepsit. 30 perc letelte után vagy egy nagy kenyérformát vagy kisebb bucikat formázok a tésztából, a tetejüket bemetszem és a tepsibe helyezve kb 1 óráig sütöm.


Íme az eredmény. Gyönyörű!


Fogyaszzák egészséggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése