2013. április 19., péntek

Medvehagymás derelye

                                                                           
Miután a Nagycsarnokban sikerült medvehagymát vásárolnunk a feleségemmel emellett a finomság mellett döntöttünk.

Hozzávalók:
a derelyéhez

30 dkg finomliszt
2 tojás
1 lapos evőkanál só
0,5 dl víz

a töltelékhez
2 cs medvehagyma                                                  
15 dkg sovány túró
1 fej vöröshagyma
15 dkg reszelt kemény kecskesajt
1/2 kávés kanál só
frissen őrölt bors
10 dkg vaj
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál só a főzéshez
vaj vagy olivaolaj a pirításhoz


Szokásos módon megfelelő méretű tálba öntöm a lisztet, a sót, beleütöm a két tojást és jól összekeverem, a vizet folyamatosan adagolom hozzá, ameddig szükséges. Olyan tésztát gyúrok, ami teljesen elválik mind a táltól, mind az ujjaimtól. A hűtőbe teszem 30 percre.
Megpucolom és apróra vágom a vöröshagymát, majd megmosom és apróra vágom a medvehagymát is. Levelek szárát nem használom.
A vajat és a két evőkanál olivaolajat egy serpenyőben megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem. Hozzáadom a szintén apróra vágott medvehagymát a 1/2 kávéskanál sót. Mikor szépen megfonnyadt a medvehagyma is, félreteszem. Egy kis tálba reszelem a kecskesajtot, keveset félre teszek a díszítéshez, a maradékhoz hozzákeverem a sovány túrót és frissen őrölt borssal ízesítem. Mikor alaposan összekevertem ezt is félreteszem. Egy lisztezett vágódeszkán vékonyra kinyújtom a tésztát és ízlés szerint 6-8 vagy akár tizenöt centis négyzetekre, vagy háromszögekre vágom. Felteszek egy lábosba 1 evőkanál sóval vizet forrni. A fonnyasztott hagymás, medvehagymához keverem a kecskesajtos túrót és egy kávéskanállal megfelelő mennyiséget teszek a kivágott tésztákra. A megfelelő mennyiség, nekem azt jelenti, hogy össze tudom hajtogatni és nem folyik szanaszét a töltelék. Pufi kis négyszög vagy háromszög alakú párnácskákat hajtok belőlük. Egy villával a tészta széleit, összenyomkodom, majd megfordítom és a másik oldalról is, hogy főzés közben a töltelék benne maradjon. Ha már forr a vizem mérettől függően egyesével ha nagyobbak, vagy többedmagával ha kisebbek, megfőzöm a batyukat.
Mikor mindegyik megfőtt, egy serpenyőben vajat vagy olivaolajat esetleg a kettő keverékét megforrósítok és kicsit megpirítom a batyukat.
Sajttal díszítem és a maradék töltelékkel tálalom!

Igazi kulináris élmény!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése