2013. április 7., vasárnap

Tojásos nokedli

A feleségem nagyon szereti, ezért neki ezt készítettem.



Hozzávalók:

3 db tojás
750g-1000g liszt
2 evőkanál só a tésztába
2 evőkanál só a vízbe
1-4 dl víz mennyiségtől és ízléstől függően

tojásozáshoz:
2 tojás / adag
1 kávéskanál só

Egy tálba teszem a három tojást és a sót, felverem. Lassan , folyamatos keverés mellett hozzáadok annyi lisztet amennyit felvesz a tojás, hozzáadok még vizet majd újra lisztet, megint vizet és lisztet, addig folytatom amíg elegendő a mennyiség. A massza keménysége ízlés kérdése, lehet lágyabbra és keményebbre is keverni. Nokedli szaggatóval a kicsit lágyabb tésztával könnyebb dolgozni. Személy szerint, én a keményebb és nagyobb méretű nokedliket szeretem. Egy lábasba teszek fel vizet, mikor forr elkezdem beleszaggatni a tésztát, mikor feljönnek a nokedlik a víz tetejére, picit hagyom lebegni, (ha nagyon nagyok akkor még 1-2 percig is) majd egy szűrővel kimerem, lecsepegtetés után egy tálba helyezem. Addig folytatom a műveletet amíg az összes tésztát beleszaggatom és kimerem.
A szaggatást úgy csinálom, hogy egy deszkára kiveszek tésztát, késsel egy hosszúkás csíkot vágok, kihúzom a deszka széle felé és továbbra is a késsel, abból szaggatok kisebb, nagyobb darabokat. Ha ragad bemártom a kést a forró vízbe és akkor könnyebben vágom és könnyebben is csúszik le a késről a tészta.

Egy serpenyőbe kevés olivaolajon a szükséges mennyiségű nokedlit megforrósítom. Közben felverem a tojásokat a hozzáadott sóval. Mikor forró a nokedli ráöntöm a felvert tojást és folyamatos keverés mellett megsütöm. Mikor készen vagyunk, forrón tálalom.

Egészségünkre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése