2013. április 17., szerda

Olivás - kapribogyós vagy zöldfűszeres zsemle


A húsvétkor készült bárányburger zsemléje nagy sikert aratott a gyrekőcöknél. Gondoltam reggelire meglepem őket. Az a recept tulajdonképpen bármilyen zöldfűszerrel elkészíthető, most olivával és kapribogyóval készítettem, kicsit másképpen.

Hozzávalók:

250 g finomliszt
250 g teljeskiörlésű liszt
1/2 cs friss élesztő
10 dkg apróra vágott magozott olivabogyó
5 dkg kapribogyó
2-3 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma
3 kávéskanál só
2 mokkáskanál cukor
3 evőkanál oliva olaj
175 g kefír
100-150 ml langyos víz
frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez

A  zsemléket a következőképpen készítem. A mokkás kanál cukrot hozzákeverem a 175g kefírhez, meglangyosítom, majd belemorzsolom a friss élesztőt, félreteszem. A liszteteket összekeverem a többi összetevővel, az apróra vágott olivabogyóval, a 3 kávéskanál sóval, a 3 evőkanál olivaolajjal, az élesztős kefírrel, az apróra vágott metélő hagymával, a kapribogyóval, a frissen őrölt borssal, és kb. 1 dl vízzel. Kézzel addig gyúrom míg mind a táltól mind az ujjaimtól elválik a tészta. (Amennyiben túl kemény, a maradék langyos vízzel lágyítom, ha ragacsos liszttel sűrítem.)  A tálban letakarva, meleg helyen egy órát kelni hagyom a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrom és egyforma gombócokat formázok belőle, késsel keresztet vágok a tetejükbe, 30 percre letakarva félreteszem, hogy újra keljen, majd sütőpapíros tepsibe helyezem. (mivel reggel erre nincs időm, maximum a sütésre, így most egy éjszakát pihent a tálban a hűtőben és elmaradt a második pihentetés, a látvány magáért beszél) A felvert tojással alaposan megkenem és 180-200 c fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütöm. Próbaképpen érdemes megkocogtatnia zsemlék alját, ha kong akkor jó, ha nem ad kongó hangot tovább kell sütni.




Íme mint ízletes szendvics.
Fokhagymás sajtkrémmel, mangalica szalámi, paradicsom és belűl egy szárított paradicsom.

Nincs is ízletesebb, mint egy forrózsemlés reggeli!

Egészségükre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése