2013. április 27., szombat

Kakas here pörkölt zsemlében tálalva, chilis tepsisburgonyával, kapros kefír öntettel


Aki ellenszenvvel viseltetik vagy esetleg minden ízében tiltakozik, Ők vegyenek egy mély lélegzetet, vegyenek erőt magukon, tegyék félre előítéleteiket és kóstolják meg! Véleményem szerint érdemes. Aki nem tudja félretenni az előítéleteit, nem tudja átlépni a korlátait, nos........, nos ők kimaradnak valami nagyon-nagyon ízletes dologból.
Nekem sikerült, remélem nevezhetem a barátaimnak, a kedves kisboltosaimat, barátaimat megtéríteni. Megkóstolták, azt mondták, hogy nem is gondolták, hogy ez ennyire finom és ilyen puha. Voltak előítéleteik de legyőzte őket a végeredmény.

Hozzávalók:

1 kg kakas here
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2-3 evőkanál olivaolaj
0,75 kg vöröshagyma
1 púpos evőkanál só
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 púpos kávéskanál bors
1 evőkanál egész boróka bogyó
1 d paradicsom
1 db paprika
2* 1,5 dl vörösbor (lehetőleg jó minőségű, száraz)

1 kg újkrumpli
2-3 evőkanál oliva olaj a tepsi kenéséhez
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olvaolaj
2 evőkanál só a főző vízbe
só ízlés szerint
chili ízlés szerint

1 dob kefír
1-2 szál kapor (ízlés szerint lehet több)
A tálaláshoz annyi zsemle, ahány adagot csinálunk.

Egy lábasba felteszek vizet forrni, beleteszem a 2 evőkaál sót, megmosom az új krumplikat és azokat is beleteszem.
Közben megpucolom a hagymát és apró kockákra vágom. A füstölt szalonnát is apró kockákra vágom. Egy másik lábosba beleteszem a 2-3 evőkanál olivaolajat, az apróra vágott mangalica szalonnát és zsírjára sütöm. Mikor tejesen áttetszőek a szalonna darabkák ráteszem az összes hagymát, az egy evőkanál sót, és üvegesre dinsztelem. Eközben megmosom a kakas heréket. Nem szokás, de tudom, hogy meg akarom kóstoltatni, még nem "hívőkkel" is, ezért 2 max 3 darabra vágom a nagyobb darabokat. A kisebbeket egyben hagyom. (az egész annyira puha, hogy a kis darabok egy része könnyen szétfőhet) Hozzáadom a már megdinsztelődött hagymához és alaposan összekeverem. Megmosom a paradicsomot és a paprikát, az előbbit kettévágom, a fás közepét kivágom, majd 3-3 darabra vágva beledobom ezt is, és a karikára vágott paprikát is.
Közben megfőtt a krumplink is. 185 C fokra előmelegítem a sütőt. Egy tepsit kikenek 2-3 evőkanál oliva olajjal. felkarikázom a krumplikat és belehelyezem a tepsibe. Egy kis keverőtálba öntök 0,5 dl olivaolajat, megpucolom a 3 gerezd fokhagymát és belepréselem az olivaolajba. Egy ecsettel jó alaposan megkenem a krumplikat, ügyelve, hogy az olajban található fokhagyma darabokból lehetőleg jusson mindenhová. Ízlés szerint megsózom és megszórom őrölt chilivel, beteszem a sütőbe és pirosra sütöm 20-25 perc alatt.
Közben figyelem és kevergetem a pörköltöt is. Egy idő után szépen levet ereszt, ekkor beleteszem a két evőkanál pirospaprikát, a kávéskanál őrölt fekete borsot és az evőkanál boróka bogyókat. Mikor elkezd sűrűsödni a lé, ráöntöm az első pohár vörösbort. (ha addig nem itta meg valaki) Összekeverem és főzöm tovább. Mikor újra besűrűsödik megkóstolom, hogy ízletes és puha e. Amennyiben minden rendben ráöntöm  a következő pohár vörösbort összeforralom és kész. Egy pohár kefírbe belecsípkedem a kaprot, jól összekeverem és a krumplihoz az öntet készen is van.
Ha a tálalást is szeretném különlegessé tenni akkor, annyi zsemlét ahányat tálalni szeretnék, megskalpolok és kibelezek.
A képen látható módon szervírozom!

Minden kísérletezőnek sok sikert és nagyon jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése