2015. március 26., csütörtök

Sült lapocka

Anyósom szokott lapockát sütni, mikor nála vendégeskedünk. A fia és én is szeretjük a hús ételeket, ezért esik erre rendszeresen a választása. A zsír amiben süti, később kíváló az isteni, lilahagymás zsírosdeszkához. Ezt pedig már az unokák és a lányok is szeretik.


A feleségem is egyre gyakrabban készíti.

Az eredeti anyós-féle recepthez képest, én több hagymát, és fokhagymát használok, mert ezek  barnára sülten a hideg zsírban nagyon jó ízűek. Imádom!


Hozzávalók:

1 kg lapocka
0,5 kg mangalica zsír

2 nagy fej vöröshagyma
15 gerezd fokhagyma
víz

Megpucolom a vöröshagymát, félbevágom és utána felkarikázom. Megpucolom a fokhagyma gerezdeket is. Megmosom és feldarabolom a lapockát. Minden oldalát alaposan megsózom és egy akkora serpenyőbe helyezem, amekkorában minden hús a serpenyő aljával érintkezik. Beleteszem a felkarikázott hagymát, belepréselem a fokhagyma gerezdeket és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Közepes lángon kb 1,5 óra alatt puhára főzöm a húst. Folyamatosan figyelem és ha kell újra felöntöm vízzel. Arra is ügyelek, hogy a hagyma semmiképp ne égjen oda. Mire megpuhul a hús, igyekszem úgy csinálni, hogy ne vagy csak minimális víz maradjon a serpenyőben.
Ekkor ráteszem a zsírt és még kb 20 percig sütöm. A húsokat időnként megfordítom, hogy minden oldala szép pirosra süljön.

Azon melegében friss kenyérrel, vagy majonézes kukoricasalátával imádom a legjobban. Diéta van. Így csak magában fogyasztom. Szenzációs így is!

A képen látható módon hidegen, zsírjában is szívesen fogyasztjuk. A zsír alján gyűlik össze a sült vörös és fokhagyma. Az a legjobb része.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése