2015. február 11., szerda

Zúzapörkölt laskagombával

A zúza az egyik kedvencem. "Hogy egyem a zúzáját!"

Most egy kis változtatással laskagombával készítettem. Nagyobbik lányom, láthatóan rám ütött, mert minden olyasmit szeret amit én. Ellentétben a középsővel aki, semmit nem eszik meg, de még megkóstolni sem hajlandó az ételek nagy részét. Állítólag a kedves édesanyjuk is ilyen volt gyermeknek. Képes volt órákig az étkezőasztalnál, ha azt mondták neki a szülei, hogy addig nem állhat fel, amíg nem eszi a kiszedett ételt.
Középső lányomat, teljesen felesleges, bármilyen ilyesmivel riogatni, mert ha egyszer azt mondta, hogy nem, azt komolyan is gondolja, biztosan hozzá sem nyúl. Nevelésből nem állunk jól.
Maradjunk inkább a főzésnél.

Hozzávalók:

1,25 kg csirke zúza
10 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 hegyes erős zöld paprika
2 evőkanál oliva olaj
15 dkg mangalica szalonna
50 dkg laskagomba
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kiskanál őrölt fekete bors
2 evőkanál só
7 dl jobb fajta száraz vörösbor
1 csokor petrezselyem

Megpucolom és megmosom a vöröshagymát és apróra vágom. A mangalica szalonnát felkockázom.
Egy lábosba teszem a 2 evőkanál olíva olajat, kis lángon melegítem, majd hozzáadom a felkockázott mangalica szalonnát. Lassú tűzön zsírjára sütöm. Hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és továbbra is lassú tűzön üvegesre fonnyasztom.
Ezalatt megmosom, majd megtisztítom  a zúzát, a nagyobbakat kettévágom.
Megmosom a laskagombát és nagyobbacska kockákra vágom. Megmosom és kettévágom a zöld erős paprikát. Megmosom és négybe vágom a paradicsomot.
Mikor teljesen összefonnyadt a vöröshagyma, hozzáadom a zúzát, az erős paprikát, a paradicsomot, a 2 evőkanál sót.
Továbbra is lassú tűzön főzöm tovább. Ha kellő mennyiségű levet enged, hozzáadom a 2 evőkanál pirospaprikát, a kis kanál fekete borsot, ha nem, akkor felöntöm vízzel és utána adom hozzá. Addig főzöm amíg puhára nem fő. Időnként egy-egy pohárnyi bort is öntök hozzá, többször felöntöm vízzel mindaddig amíg puhára nem fő. Az ízét mindig felöntés előtt ellenőrzöm. Ha szükséges sózom és borsozom pluszban ha úgy ítélem meg.
Mikor megpuhult a zúza, hozzáadom a laskagombát.10-12-percig jól összefőzöm, közben az utolsó pohárnyi bort is beleöntöm, kb ennyi idő alatt megpuhul a gomba.
A petrezselymet megmosom, levágom a szárát és tányéronként 1-1 kis csokorral díszítem.

Ízlés szerint tésztával, nokedlivel, tarhonyával vagy friss kenyérrel is tálalhatjuk.



Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése