2015. április 15., szerda

Pisztáciás kalácska


Emiatt a szép kis kalácska miatt szegtem meg ma a diétámat. Pontosabban csak későn és feleslegesen faltam belőle.
Ha az ízére gondolok akkor érdemes volt, ha kitartásomra és a jellememre akkor, szégyellem magam.







Hozzávalók:

500 g liszt
2,5 dl szobahőmérsékletű tej
3 tojás sárgája
60 g olvasztott vaj
1 kávéskanál cukor
60 g vaníliás cukor
1 zacskó élesztő
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
3 szál sáfrány

1 egész tojás a kenéshez
2 evőkanál tej a kenéshez
1 evőkanál natúr pisztácia


Egy kis pohárba öntök egy kis szobahőmérsékletű tejet, hozzáadom a kávéskanál cukrot, a csomag élesztőt és félreteszem, hogy felfusson. A 3 szál sáfrányt is hasonló módon tejbe áztatom. Ettől szebb sárgább színe lesz a kalácska tésztájának.
Megolvasztom a vajat. Felverem a tojássárgáját, hozzáadom a tejet, majd alaposan összekeverem.
Egy nagyobb tálba öntöm az 500 g lisztet, a tejes tojássárgáját, a 60 g vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, az 1 csipet sót, belereszelem a citrom héját, hozzáadom a felfutott élesztőt, a beáztatott sáfrányt és alaposan összegyúrom. Kicsit ragacsos maradt a tészta. Félreteszem letakarva a tésztát, 30-40 percre.
Felaprítom az evőkanálnyi pisztáciát. Felverem az egész tojást, hozzáadom a 2 evőkanál tejet, újra alaposan összekeverem.
A 30-40 perc eltelte után, összegyúrom újra a tésztát, majd 10 kb. egyenlő részre osztottam. kb. 3 cm vastagságú rudakat gyúrok a tésztákból, megcsomózom és szilikon lapra helyezem őket egy tepsiben.
Mikor mindegyikkel elkészültem még 10-15 percig hagyom kelni. Megkenem őket a tejes tojással de ügyelek rá, hogy még egy kenésre elegendő maradjon.
200 C-fokos előmelegített sütőben 15-16 percig sütöm, újra megkenem a tejes tojással, rászórom az aprított pisztáciát és 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm.


Azon melegében elfogyasztottuk.

2 db maradt holnapra, de csak azért, mert ráparancsoltam a gyerekekre, hogy hagyják meg reggelire.


Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése