2015. április 6., hétfő

Pisztáciás bárányos köfte, bulgur salátával

Köfte, azaz vagdalthús, vagy ami szerintem a legközelebb áll hozzá az talán a fasírt elnevezés.  A török gasztronómia egyik jelentős, ízletes és elterjedt ételét készítem ma el. Fűszerezésében teljesen más mint a magyar fasírt, de állagában nagyon hasonlatos. A vallásuk nem engedi a sertéshús fogyasztását, így az eredeti receptekben bárányhúsból készül. Az angol elnevezése meatball.

Az én változatom a következő.

Hozzávalók:

0,5 kg darált bárány lapocka
0,5 kg darált marha felsál
1,5 dl oliva olaj a sütéshez
25 g natúr pisztácia
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor koriander zöld
2 csokor petrezselyem
2 kiskanál római kömény
2 kiskanál koriander mag
1 kis csokor friss menta
2 evőkanál só
1 kiskanál őrölt fekete bors

A bulgur salátához:

25 dkg bulgur
4 db újhagyma
2 csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
1 dl paradicsom lé
1 kiskanál só
6 evőkanál extra szűz olívaolaj


Megpucolom a vöröshagymát és a fokhagymát, majd a többi összetevővel (pisztácia, friss koriander, petrezselyem, friss menta) együtt apróra vágom. Egy nagy tálban összekeverem a kétszer darált bárány és a kétszer darált marhahúst. Hozzáadom az összes apróra vágott hozzávalót és a fűszereket, majd alaposan összekeverem. Majd egy fél órára félreteszem.

Ezalatt, 4 dl vízzel leforrázom a bulgurt egy kis tálban és 20 percig állni hagyom. Közben megmosom az újhagymát, a petrezselymet és apróra vágom. Kifacsarom a 1/2 citrom levét. Majd a leforrázott bulgurhoz adom a a felaprított újhagymát, a felaprított petrezselymet,a kifacsart citrom levét, a sót, az olívaolajat, az 1 dl paradicsom levet és alaposan összekeverem és félreteszem állni.

A fél óra elteltével sima fasírt formákat, golyócskákat vagy négyzetes rudakat formázom a húsból. Egy serpenyőben megmelegítem az olívaolajat, és lassú tűzön megpirítom a köftét. Nem szabad nagyon megpirítani mert akkor nagyon kiszárad. Én akkor szeretem mikor még jó zaftos.


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése