2013. július 31., szerda

Quiche.... Kapros lazacos quiche

Imádom.....                         
                      
                                                
Lazacos quiche.

A feleségem készített most egyet saját kútfőből. Igazán sajnálom, hogy nem kóstolhatom meg.


Természetesen a nagyobbik lányunk is ott sürgölődik a konyhában.
 Akkor most át is adoma "szót":

Münchenben járva, a belváros piacán, egy ínyencségeket árusító boltban bukkantunk erre a finomságra. Ricsi (ez én lennék) onnantól kezdve, ha lehetősége adódott rá, ilyet evett.
A quiche francia étel, a franciák pizzájának is szokták nevezni, de ez inkább csak annyiban helytálló analógia, hogy éppen úgy végtelen a variációk száma összetevők tekintetében, mint a pizzánál. A quiche egy omlós tésztából és tejszínes-tojásos, gazdag feltéttel megpakolt lepény. Fogyasztható hidegen és melegen is.
Az én lepényformám nem épp nagy, de nagyon szeretem, mert szép is és Apu is gyakran használta, ezért 
érzelmileg kötődöm hozzá.

Kicsit aggódtam, hogy talán túl kicsi lesz, de végül sikerült jól eltalálnom az arányokat és nagyon elégedett lettem az eredménnyel. 



Íme a recept:


Hozzávalók


Tésztához:


18 dkg liszt
12 dkg vaj
1   tojás
1   ek hideg víz

Töltelékhez:

200 ml tejszín (zsíros)
2    tojás
30 dkg lazacfilé
kapor (ízlés szerint)
4-5 szem aszalt paradicsom 

1. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk és a hideg, kemény vajat apróra vágva hozzáadjuk. Csipet só, és mehet hozzá a felvert tojás, amibe belekeverjük a kanálnyi hideg vizet. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy minél rövidebb ideig érintkezzen a kezünkkel, különben a vaj nagyon megolvad. Ha összeállt a tészta, alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük fél órára.
2. A lepényformát kivajazzuk, lisztezzük. A vajas tésztát kb. fél centisre nyújtjuk, a méretnél figyeljünk arra, hogy ne csak a forma alját, de a peremét is borítsa be.
                                                                                    

Ha ezzel megvagyunk, szurkáljuk meg a tésztát villával és borítsuk be sütőpapírral. Erre öntsünk nehezéket, babot vagy rizst. Erre azért van szükség, hogy ne púposodjon fel a tészta.




Helyezzük a sütőbe 15 percre. Légkeverésen 180 fokon, villanysütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a nehezéket és további öt percig visszatesszük a sütőbe.

3.A töltelékhez a tejszínt összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk. A kaprot apróra vágjuk és a keverékbe szórjuk. 
A lazacot kb. 4X4 cm-es darabkákra vágjuk és elkeverjük a tejszínes masszával. Ezután a piteformába öntjük az egészet, aszalt paradicsommal díszítjük és mehet is vissza a sütőbe. A sütő hőmérsékletét csökkentsük 180 fokra (villany) ill. 160 fokra (légkeveréses). Süssük harminc percig. 

 

Azt mondják, másnap az igazi. Erről nem tudok nyilatkozni, estére elfogyott. :)


Istenien néz ki. Ugye?

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése