2015. január 23., péntek

Rizst főzni a legegyszerűbb

A rizs főzése, a keleti konyhaművészet komoly tudománya. Azonban köretnek egy egyszerű rizs, nagyon könnyen elkészíthető.
A ázsiai nyelvekben sokszor a rizs az ételt vagy éppen az evést jelenti..

A rizst teljesen egyszerűen készítem.
2 kanálnyi olívaolajat öntök egy lábosba, felteszem a tűzhelyre kis lángon és rögtön ráöntök egy bögrényi rizst. 
Azért fontos a bögre, mert később két bögrényi vízzel kell felönteni. Mindig kétszer annyival mint amennyi a rizs mennyisége.
Kicsit megpirítom a rizst. Látszik a rizs szemeken, hogy megváltozik a színük. Mikor mind egyforma színű ráöntök egy bögre vizet, hozzáadok egy kávéskanálnyi sót, jól összekeverem és fedő alatt addig főzöm amíg a víz teljesen eltűnik a lábasból. A fedőt rajta hagyom és még ott hagyom a lekapcsolt vagy elzárt tűzhelyen kb 10 percig.


Mindenkinek jó étvágyat kívánok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése