2015. január 4., vasárnap

Cake salé avagy sonkás "torta"

Hosszú idő után végre sikerült összehozni, hogy az öt baráti család együtt ünnepelje az év végét. Szarvason béreltünk egy hatalmas házat, Tíz felnőtt, 12 gyerek. Ez a fergeteges négy nap záloga! ;)
Az egyik hölgy a társaságból Brüsszelben dolgozik, illetve ott is él a családjával. Ő készített mindannyiunknak egyik nap "cake salé"-t, ami egy angol és egy francia szó összetétele, és ebben a formában sós tortát, süteményt jelent. A franciák a cake szót 'kek'-nek ejtik.
Mivel nagyon ízlett nekünk, azonnal kértük a receptet. De én persze nem értem be ennyivel, gyorsan utánanéztem, mit érdemes erről tudni.
Íme: annak ellenére, hogy a neve torta, ez határozottan nem olyasmi, amit születésnapi bulikon szolgálunk fel gyertyákkal a tetején. Ez tulajdonképpen muffin tészta, amit a franciák ügyesen sós kis veknivé alakítottak, azáltal, hogy elhagyták a cukrot és gazdagabbá és pikánsabbá tették a tésztát. 
Ezt a terméket nem árulják a pékségek, vagy az éttermek, ez egy olyan különlegesség, amivel a legvalószínűbben akkor találkozhatunk, ha francia családnál időzünk. Ez a torta kitűnő választás piknikekre, irodai összejövetelekre, salátával körítve könnyű nyári ebédre. Nagyszerű bor- illetve sörkorcsolya. 
A klasszikus recept szerint sonkával és olivabogyóval készül. Ám Sophie Dudemainenek köszönhetően, aki több könyvet is publikált a süteményekről, amiben zöldspárgával, bazsalikommal, kecskesajttal, pirított dióval és szőlővel gazdagította cake salé-ját, rengeteg variáció jelent meg. Annak ellenére, hogy a hölgy több könyvet adott ki, főzőiskolát nyitott, panziót nyitott, magazint indított, ha valaki a tuti receptről kérdezi,, így válaszol: "Sonka és olajbogyó. Elvitathatatlanul ez
az uralkodó."



És akkor jöjjön most az a recept, amit a barátnőmtől kaptam, bár be kell valljam, módosítottam. 
100 gramm sonka
100 gramm füstölt, főtt tarja
6 szem aszalt paradicsom
12 szem pácolt olajbogyó
180 gramm liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
1,5 dl tej
0,7 dl olaj
70 gramm karakteres ízű sajt (pl. Parmezán)
1 mokkás kanál só

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A sonkát, a tarját, aszalt paradicsomot, olajbogyót apróra vágom. A tojásokat habosra keverem kézi robotgéppel, majd hozzákeverem a sütőporral kevert lisztet. Ezután beleöntöm a tejet, az olajat és simára keverem. Ízlés szerint sózzuk. (1 mokkás kanálnyit tettem bele) Vegyük figyelembe a hozzávalók sósságát! Mikor ezzel megvagyok, beleteszem a többi hozzávalót és fakanállal jól elkeverem. Szögletes, hosszúkás formába teszem, ha nem teflon vagy szilikon, akkor kivajazom, kilisztezem! 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, mielőtt kivenném a sütőből. Ha a teteje már nagyon pirulna, de a közepe még képlékeny, lefedem alufóliával. Könnyű salátával tálalom.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése