2013. május 1., szerda

Túrós batyu

 Az előző betlizés után, kellett valami amivel szépíthetek. Látványos és finom. Kis gondolkodás után a túrós batyu mellett döntöttem. Még gyermekkoromban a Dédmamám csinált ilyesmit. Tőle öröklődött rám a recept, melyet aztán kis módosításokkal én ma már az alábbi módon készítek.


Hozzávalók:

a tésztához

1 kg finom liszt
2 dob (350 g) kefír
2 cs száraz élesztő
1-2 dl tej
8 evőkanál cukor
2 tojás
1 lapos kávéskanál só
150 g vaj

a töltelékhez
                                                                                                               
                                                              Ilyen mikor összeáll a tészta és már elválik az ujjaimtól és a táltól is.
0,5 kg túró
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum aroma
1/2 citrom leve                                                          

1 tojás a kenéshez

                                                                                 


 Egy kis tálba vagy bögrébe meglangyosítom az 1 dl tejet 1 kiskanál cukorral majd beleöntöm a 2 csomag szárított élesztőt, félreteszem, hogy felfusson. Egy nagyobb tálba öntöm az 1 kg lisztet, a 2 doboz kefírt, 8 evőkanál cukrot, 2 tojást, 1 lapos kávéskanál sót,150 g vajat, az időközben felfutott élesztős tejet. Kézzel jól összegyúrom ha szükséges, mert túl száraz a tészta adok még hozzá annyi tejet amennyit felvesz. Ebben az esetben nekem még 1 dl tejet vett fel a tészta, mire elnyerte a képen látható állagát. 30 percre félreteszem, letakarva kelni hagyom.

Közben nekilátok a töltelék elkészítésének. Egy tálba öntöm a fél kg túrót, ráreszelem egy citrom héját, majd a fél citrom levét ráfacsarom, hozzáadom a csomag vaníliás cukrot, a 4 evőkanál cukrot, a három evőkanál tejfölt, az 1 evőkanál rum aromát. Két tojás sárgáját elválasztok a fehérjétől és a két tojás sárgáját is hozzáadom. Villával jól összenyomkodom, majd nagyon alaposan összekeverem.
Ketté választom a tésztát, az egyik felét egy lisztezett deszkán kb 0,5 cm-eresre és lehetőleg téglalap alakúra nyújtom. Majd 6-8 centiméteres négyzetekre vágom. Egy púpos kávéskanáknyi túrót teszek minden négyzetre, majd a két átlós csúcsát összenyomom és megtekerem majd a másik két csúcsával is megismétlem. Így alakítva ki a batyu formát.
Egy sütőpapíros tepsire helyezem őket, 2-3 cm-re egymástól. Közben 175 C fokra előmelegítem a sütőt. Egy kis tálba felverek egy tojást a kenéshez. Mikor megtelt a tepsi megkenem a tojással a batyukat és 25 perc alatt szép pirosra sütöm. Addig ismétlem a fentieket amíg elhasználom az összes tésztát. Majd a tészta félretett másik felét is.                                          
Nekem most 3 tepsire fért el. Összesen kb. 35-45 db féltenyérnyi batyu lett a fenti mennyiségből.  






Ínycsiklandó lett, nem?










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése