2013. május 16., csütörtök

Rakott krumpli, kicsit másként, hús nélkül

A napokban kiderült, hogy 3-4 hónapra Németországba kell utaznom. Ettől kicsit felpörögtek az események körülöttem. Sajnos nem volt időm főzőcskézni. Egyik este a héten azonban összedobtam a gyerekeknek egy rakott  krumplit. Természetesen elkészíthető, kolbásszal vagy sonkával, ki hogyan szereti.

Hozzávalók:
1 kg új krumpli
15 db tojás1,5 450g tejföl
2 evőkanál só a főzéshez
2 db újhagyma
4 gerezd fokhagyma
3-4 csipet só az ízesítéshez
20 dkg reszelt füstölt sajt
20 dgk reszelt trapista sajt
3 evőkanál extra szűz olivaolaj a tepsi kikenéséhez
frissen őrölt feketebors

Megmosom a krumplit és héjastól egy lábasba teszem, ráengedek annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd a két evőkanál sót is hozzáadom. Felteszem főni. A tojásokat is felteszem főni.
Megpucolom a 4 gerezd fokhagymát, közben egy tálba öntöm a másfél doboz tejfölt és egy fokhagymanyomóval rányomom a 4 gerezd fokhagymát. Frissen őrölt borssal még ízlés szerint fűszerezem. Alaposan összekeverem és félreteszem, hogy a tejfölt jól járja át a fokhagyma íze.
Megmosom, majd ha szükséges eltávolítom az újhagymáról a száraz, nemkívánatos részeket és felkarikázom.
Lereszelem a 20 dkg füstölt sajtot, majd külön tálba a trapistát is. Bekapcsolom a sütőt 175 C fokra lehetőleg légkeverésre.
A forrástól számított 6-8 akár 10 percig főzött tojásokra jó hideg vizet engedek 2-3 percig. Így sokkal könnyebb lesz megszabadítani a héjától. Pucolás után felkarikázom a tojásokat.
Mikor megfőtt a krumpli felkarikázom. Az olajjal kikent tepsibe teszem  a karikákat egy rétegben, megsózom, megszórom a felszeletelt újhagymával, teszek rá tejfölt, alaposan, hogy mindenhová jusson, ráteszem kb a harmadát a felkarikázott főtt tojásoknak is, majd megszórom a füstölt sajt harmadával. Három ilyen réteget készítek de az utolsónál a tojás előtt szórom rá a reszelt füstölt sajtot majd rá a tojás és az egészet beborítom a reszelt trapistával. Általában három réteget csinálok mert az már elég magas, jól mutat és jól átjárják a különböző ízek. 175 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosas-barnára sütöm.




Hogy sikerült? Remélem finom lett és mindenkinek ízlett!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése