2013. március 18., hétfő

Mákos párnácska

Az alapötletet a Stahl Magazin egyik példányából vettem, kicsit módosítva készítettem el és nagyon finom lett. Volt egyszer, hogy nem figyeltem annyira és avas volt a mák amiből a töltelék készült, ügyeljen mindenki erre, hogy ne mérgelődjön később, mikor sok munkával rossz sütit készít!


Hozzávalók:

          tésztához:

1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
10 dkg cukor
25  friss élesztő
250 g puha vaj
1 vaníliarúd
1 db tojás
3 db tojássárgája
3 evőkanál tejföl
500 g finomliszt (ha túl lágy a tészta gyúrás után plussz liszttel keményíthetjük)
1 mokkáskanál só (csipetnyi)

          töltelékhez:

150 g darált mák
100 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
5 evőkanál tej
1/2 citrom leve
1 kávéskanál rum aroma

         kenéshez:

1 tojás
2 evőkanál tejföl

A tejet egy kávéskanál cukorral, egy bögrében, a mikróban 20 másodperc alatt meglangyosítom. Belemorzsolom a friss élesztőt és félre teszem, hogy felfusson. Egy közepes tálban először a mákot, a vaníliás cukrot és a porcukrot összekeverem a tejjel. Mikor mindenhol egyenletesen nedves ráreszelem a citrom héját, belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadom a rum aromát és jó alaposan összekeverem.
Egy nagy tálba teszem a vajat, a cukrot, a vaníliarudat kettévágom és a belsejét belekaparom a tálba, alaposan összekeverem egy mixerrel, majd hozzáadom a tojást, a 3 tojássárgáját, az élesztős tejet, a tejfölt, a sót és a lisztet majd kézzel, alaposan átgyúrom a masszát míg el nem válik a táltól és az ujjaimtól. Egy liszetezett deszkán 3-4 mm vékonyságúra, lehetőleg téglalap alakúra kinyújtom. Késsel egyforma 7*7-es négyszögeket vágok a tésztából, a közepükre elosztom a tölteléket. (kb 1 púpos kávéskanál) Átlóban összehajtom és a széleit villával összenyomkodom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetem őket 2-3 cm-re egymásól. A kenéshez felverem a tojást a tejföllel és alaposan bekenem vele a kis párnácskákat, majd beteszem a 160 C fokra előmelegített sütőbe. 30-40 perc alatt megsütöm.

Kisebbik lányom nagyon szerei a mákot is, a nagyobbik mindent szeret, ezért döntöttem ma a párnácskák mellett.

Jó nassolást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése