2013. március 16., szombat

Sós kifli

Egy variáció sós kiflire


Hozzávalók:
(24 db kiflihez)

60 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl tej
1 dl extra szűz olivaolaj
2 dob kefír (2*140g)
20 dkg vaj
2 kávés kanál só

1 tojás 
sajt, köménymag, mák, ízlés szerint a díszítéshez

Elkészítés:

A vajat lehetőleg előző nap kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A tejet egy pohárban meglangyosítom, 15-20 másodperc alatt a mikróban, hozzáadom a kávéskanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom, hogy felfusson közben egy nagy tálba teszem a lisztet, ráöntöm az olajat, 1 kávéskanál sót, a 2 doboz kefírt. Addig gyúrom ameddig el nem válik a táltól és az ujjaimtól is, mikor kész, félreteszem és a szobahőmérsékletű vajat jól összekeverem 1 kávéskanál sóval, négyfelé választom a tálban majd ezt is félre teszem és egy lisztezett gyúródeszkán a tésztát 8 felé vágom. A darabokat kettesével kör alakúra és nem nagyon vékonyra nyújtom. (kb 5mm) Az egyik kör alakú tésztát a negyedrész vajjal egyenletesen megkenem, majd ráteszem a másik kör alakú tésztát és 6 körcikket vágok belőle. A háromszögletű cikkeket a köríves oldaluknál kezdve lazán feltekerem és kicsit meggörbítem. A kifliket egy zsírpapírral bélelt tepsire helyezem és egy órát hagyom kelni. 180 C fokra előmelegítem a sütőt.
Mikor eltelt az egy óra, felverek egy tojást és megkenem a kiflik tetejét. 25-35 percre beteszem az előmelegített sütőbe. Mikor szép piros alul felül akkor készen van. Mire a második tepsit kivettem a gyerekek már fel is falták az első tepsi egy részét.
Sikert aratott megint. A lelkükre kötöttem, hogy hagyjanak mert megyünk Anyáért a munkahelyére és viszünk a kollégáiknak is. Feleségem egy első osztályú étteremben dolgozik, magasan van a léc. Nem vallottam szégyent a kiflikkel pillanatok alatt elfogyott.

Remélem ti is komoly elismeréseket zsebeltek be mikor elkészítitek!

Azért egy komoly probléma van ezzel az átok kiflivel. NEM LEHET ABBAHAGYNI!

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése