2013. március 31., vasárnap

Bárányburger aszaltparadicsomos zsemlén

Napok óta készül a húsvéti menünk, persze csak fejben, de lassan megszületett a várvavárt megoldás. Elhatároztuk a feleségemmel, hogy együtt készítjük el hétfőn az ünnepi menüt. Íme.

Hozzávalók 8 adaghoz:
          a húspogácsához

1 kg darált bárány
6 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
150 g magozott zöld olivabogyó, apróra vágva
1/2 citrom leve
1 púpos evőkanál só
1 kávéskanál borsikafű
3 kávéskanál menta
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál frissen őrölt bors

         a zsemléhez
250 g finomliszt
250 g teljeskiörlésű liszt
20 dkg apróra vágott szárított paradicsom
1 cs szárított élesztő
3 kávéskanál só
2 mokkáskanál cukor
3 evőkanál oliva olaj esetleg az olajos
250 ml langyos víz
frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez

         az öntethez
3 pohár natúr kefír
1 csipetnyi só
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
3 evőkanál apróra vágott metélő hagyma

Megpucolom, majd apróra vágom a vöröshagymát, a fokhagymát. Apróra vágom a magozott olivabogyókat. Megfelelő méretű tálba helyezem a darált hús, a hozzávalókat, a fűszereket, ráfacsarom a citrom levét és alaposan összekeverem. (figyeljünk rá, hogy az oliva néha nagyon sós) A tálat folpack-al letakarva, éjszakára a hűtőbe helyezem.
Másnap először a zsemléket készítem el. A liszteteket és az élesztőt alaposan összekeverem, hozzáadom a többi összetevőt, az apróra vágott szárított paradicsomot a 2 mokkáskanál cukrot, a 3 kávéskanál sót, a 3 evőkanál olivaolajat, a 250 ml langyos vizet és a frissen őrölt borsot. Kézzel addig gyúrom míg mind a táltól mind az ujjaimtól elválik a tészta. (Ha túl laza, ragacsos liszttel sűrítem, ha túl kemény langyos vízzel lágyítom.)  A tálban letakarva, meleg helyen egy órát kelni hagyom a tésztát, ezalatt szemmel láthatóan megnő. Lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrom és nyolc lapított zsemlét formázok belőle, késsel keresztet vágok a tetejükbe, 30 percre letakarva félreteszem, hogy újra keljen, majd sütőpapíros tepsibe helyezem, a felvert tojással alaposan megkenem és 180-200 c fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütöm. Próbaképpen érdemes megkocogtatnia zsemlék alját, ha kong akkor jó, ha nem ad kongó hangot tovább kell sütni. Közben elkészítem az öntetet. Apróra vágom a petrezselymet és a metélőhagymát. Egy kis tálban összekeverem a 3 pohár kefírt a csipetnyi sóval a 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemmel és az egy evőkanál apróra vágott metélőhagymával. A húsból 8 egyforma lapos korongot formázok, a két evőkanál vajat felforrósítom, a húspogácsáknak egy serpenyőben 2-2 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütöm. ha túl nagy vagy vastag a pogácsa 3-4 perc is szükséges lehet. Amennyiben egyszerűbb megoldást választok, hogy egyszerre készüljön el az összes húspogácsa, légkeveréses sütőben, 200 C fokon 25 perc alatt egy tepsiben megsütöm.
A frissen sült zsemléket kettévágom a húspogácsákat közéjük helyezem, leöntöm a fűszerezett kefírrel és petrezselyemmel vagy apróra vágott metélőhagymával díszítem.


Frissen forrón tálalom! Egészségünkre!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése