2013. március 16., szombat

Kókuszos piskóta




Napok óta töröm a fejem, de hiába... Volt egy kedvenc, nagyon egyszerű piskóta receptem, csak az arányaira emlékszem, de az összetevők feledésbe merültek. 12, 6, 3, 2, 1, 1/2. Vagy valami ilyesmi. Ezt inkább hagyjuk. 
Elővettem egy másik receptemet és nekiláttam. A végén készült hozzá kókusz krém is mert a kisebbik lányom rajong érte. Iszonyúan édes!!! Pedig ezek a típusú sütemények egy kis lekvárral vagy anélkül is éppen elég ízletesek.


Hozzávalók:

          a piskótához:
20 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
30 g reszelt kókusz
2 evőkanál kókusz szirup
20 dkg kristálycukor
2 db tojás
2,5 dl tej

          a krémhez:
4 db tojásfehérje
1 tojás sárgája
30 dkg vaj
200 g kókusz szirup
150 g kristálycukor
1 kávéskanál vanília aroma
1 kávéskanál rum aroma
1 evőkanál díszítő cukorka (csak a lányok miatt)
1 tojás sárgája

A piskóta elkészítése:

A sütőt máris bekapcsolom 180 c fokon, hogy mire összekeverem az összetevőket megfelelő hőmérsékletű legyen.
Egy keverőtálba teszem a hozzávalókat és kézi mixerrel alaposan összekeverem, mikor teljesen csomómentes és krémes, egy 18 vagy 20 cm átmérőjű kivajazott és kilisztezett tortaformába öntöm. (kivajazom a tortaformát és egy kicsi lisztet szórok bele, azt körkörösen eloszlatom az alján és az oldalán is, hogy mindenhol egy vékony réteg liszt legyen, a maradékot kiöntöm a formából)
40-60 perc alatt szép barnára sütöm. 30 percnél rászoktam nézni, azt hiszem csak megszokásból. 40. percnél a jól bevált módszerrel, egy hústűvel vagy hurkapálcával beleszúrok a tésztába és ha semmi nem ragad rá akkor készen van. 40 percnél ha nem készült el, letakarom alufóliával, hogy nehogy megégjen és az állagától függően 5-10 percenként ellenőrzöm.  

Miközben sül természetesen nem állok karba tett kézzel, hanem sütőbe helyezés után azonnal nekilátok a krémnek.
Vigyázat nagyon geil, csak az álljon neki aki bírja!
           
A krém elkészítése:

A tojásfehérjét, egy akkora tálba teszem amibe a többi hozzávaló is el fog férni, kemény habbá verem. Ekkor egy kis edénybe öntöm a kókusz szirupot, hozzáadom a cukrot, addig melegítem míg elkezd forrni és a cukor teljesen felolvad. Még így forrón szép lassan a fehérje habra csurgatom folyamatos keverés mellett, majd hozzáadom a rum és a vanília aromát. Hozzáadom a tojássárgáját és két percig keverem még a kézi mixerrel majd egy lábasban felfőzöm a krémet, mikor kezd sűrűsödni leveszem a tűzről. Megvárom amíg kihűl és kenhetővé sűrűsödik. Közben háromba vágom a már kihűlt piskótát és megkenem a krémmel. A lányok díszítik egy óra a hűtőben és már tömhetik is a fejüket. A hűtés nem mindig sikerül, mert már langyosan képesek nekiesni.

Sok sikert! Az ízesítést mint az elején is írtam mindenkinek a saját ízlésére bízom. Személy szerint nekem a piskóta, magában vagy egy kis sárgabarack lekvárral ízlik a legjobban. 

Jó étvágyat!      








Ne fogyókúrázzunk! Csapjunk bel! 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése