2013. március 18., hétfő

Juhsajtos kifli

Nem tudom mi ütött belém, de most, hogy elhatároztam magam, hogy kerülöm a szénhidrátot (finomított lisz, cukor) az étkezéseimben, rám jött a sütögetés. Nem elég, hogy ezt csináltam ma, de még egy mákos háromszöget is készítettem, azonban ennek a receptjét majd csak holnap írom le. Most lássuk a juhsajtos kiflit.


Hozzávalók:

500 g finomliszt
125 g reszelt juhsajt (parmezán jellegű)
0,5 dl tej
175 g joghurt
1,2 dl olivaolaj
2 db tojás
1 evőkanál cukor
1 púpos evőkanál só
1 kávéskanál sütőpor

Kenéshez:

2 tojás sárgája
2 evőkanál olivaolaj
2-2 evőkanál mák és szezámmag a díszítéshez

Egy kis tálba öntöm a 0,5 dl tejet, rászórom a reszelt juhsajtot, és alaposan megforgatom benne, hogy mindenhol érje a tej.
Egy megfelelően nagy tálba öntöm az 500 g lisztet, hozzáadom az 1 kávéskanál sütőport, jól összekeverem. Egy kisebb tálba öntöm a joghurtot és az olivaolajat. Kézi mixerrel alaposan elkeverem, folyamatos keverés mellett hozzáadom a tejben áztatott juhsajtot, a 2 db tojást a cukrot és a sót, mikor jól összekeveredett hozzáöntöm a lisztes keverékhez és kézzel addig gyúrom míg elválik a táltól és nagyjából az ujjaimtól is. Egy kiolajozott tálba helyezem a tésztát és egy órára letakarva kelni hagyom. Ezalatt a két tojás sárgáját felverem a két evőkanál olivaolajjal, kiolajozom a tepsit.
Az egy óra elteltével, lisztezett nyújtódeszkán 5-6 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtom a tésztát. Lehetőleg egyforma háromszögeket vágok a tésztából, hogy hasonló méretűek legyenek a kiflik mert akkor sülnek meg egyszerre. A háromszögeket pedig szép formás kiflikké tekerem és kicsit ívesre hajlítom. A sütésre váró kiflijeinket az olivaolajjal kikent tepsibe helyezem 2-3 cm-re egymástól. Megkenem a kiflik egészét az olivás tojássárgájával és ízlés szerint megszórom mákkal vagy szezámmaggal.
180 C fokra előmelegített sütőbe helyezem és 20-35 perc alatt készre sütöm.

Ha manapság nem is trendi ilyesmit enni, attól még nagyon nagyon finom! Üresen és szendvicsnek elkészítve egyaránt remek.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése