2010. július 1., csütörtök

Csülök pörkölt "Light"


Mindig nagy vitákat kavar a kérdés, pörköltet villával vagy kanállal illik enni? Illik vagy sem, én mindenképpen a kanálra és köretként a friss, ropogós héjú fehér kenyérre szavazok.

Mitől light? Csak attól, hogy az alapanyag választásnál figyelembe vettem a kényesebb gyomrú fehérnépet is. Azaz bőr nélküli csülökből és lapockából készült a mai pörköltünk.Két kedves barátomat is sikerült meginvitálnom a mai "nagy zabálás"-ra. A késői időpont ellenére ízlett nekik is a csülök pörkölt.

Nincs is jobb időpont egy bográcsos főzőcskézéshez mint a csütörtök este. Amíg készül a menü sörözés és anekdotázással telik az idő. Így éjfélkor már be is lakmározhatunk, minden mai trendnek megfelelően! :)

Hozzávalók 4 férfi ember két gyerkőc és egy asszony részére:

1 kg sertés lapocka
1 kg bőrözött, csontozott csülök
35 dkg füstölt mangalica szalonna
1 kg vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
1 db hegyes erős zöld paprika
2 evőkanál oliva olaj (nem ég le és nem füstöl a szalonna)
100 g őrölt pirospaprika
1 evőkanál só (lehet több is ha nem volt a szalonna elég sós)
1 púpos evőkanál őrölt fekete bors
1 púpos evőkanál majoranna
4 dl jobb minőségű rosé

Megmosom a húsokat és kb 2,5-3 cm-es darabokra vágom. A nagyon zsíros részeket levágom és kidobom. A szalonnát apró kockákra vágom. Megpucolom a hagymát és ezeket is apró kockákra vágom. A paradicsomokat a paprikákat és az erős paprikát is ketté vágom a csumákat eltávolítom. Előkészítem a szükséges fűszereket, egy kancsóban 1,5 l vizet.
Megrakom a tüzet és erős parázs kis lángnál elkezdem a főzést. A két evőkanál oliva olajon a szalonna kockákat zsírjára sütöm, beleteszem a apróra vágott hagymát. Beleforgatom a zsírba, hogy ne égjen le és lassú tűzön üvegesre dinsztelem. Mikor ezzel készen vagyok, hozzáadom a húst, és továbbra is lassú tűzön folytatom a főzést, ha a hús nem enged kellő mennyiségű levet, hozzáöntök kb fél liter vizet. Beletetszem a paprikát a paradicsomot és az őrölt pirospaprikát. Majd a borsot és a majorannát. Kis idő múlva már megkóstolhatjuk, milyen ízű és hozzáadhatjuk a megfelelő mennyiségű sót.
Lassú tűzön puhára főzöm, ha elforrta a vizet, de még nem puhult meg megfelelően, akkor öntök még hozzá vizet mindaddig, míg puha nem lesz a hús. Mikor a nagyobb darabok is puhára főttek, hozzáöntöm a bort és néhány percig még hagyom rotyogni.

Máris neki láthatunk a friss ropogós fehér kenyérrel az ínycsiklandó vacsoránknak.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése