2010. július 21., szerda

Paella


A paella-val először Valenciaban találkoztam. Ott, elkészítésének egymillió módja van. Van például teljesen fekete. Eredendően különféle húsból készítik és nem a tenger gyümölcseiből, mégis ez utóbbi a legismertebb.
Mostanában pedig az egyik főzőiskolában találkoztunk a paella-val. Feleségemmel alkalmanként járunk főzősuliba, hogy tovább gyarapítsuk konyhai tudományunkat. Egyébként mint program is nagyon kellemes időtöltés. Ajánlom mindenkinek aki szeret a konyhában tevékenykedni és szeret enni. Mindenki saját ízlésének megfelelő menüt tud választani az egész éves kínálatból.
Ma este aztán hosszas egyeztetés után a feleségemmel közösen elkészítettük a csirkés paella-t.

hozzávalók 4 személyre:

80 dkg csirkemell filé
20 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
3 db paradicsom
15 dkg zöldborsó
2 dl paradicsomlé
4 dl húsleves alaplé
2 púpos evőkanál vaj
1 evőkanál só
2 kiskanál őrölt bors
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 csipet sáfrány 1 evőkanál tejben áztatva 5-10 percig

Megmossuk a zöldségeket, majd apróra vágjuk a hagymákat, kis kockákra a paradicsomokat a fokhagymákat és a paprikákat. Megmossuk a húst és 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk.
Nagy serpenyőnket előhalásszuk, megolvasztjuk benne a két evőkanál vajat és hozzá adjuk az apróra vágott hagymát. Lassú tűzön megdinszteljük. Mikor üveges a hagyma hozzáadjuk a kockára vágott húst. Közben egy kis lábasban elkészítjük, ha nincs kéznél húsleves alaplé, egy húsleves kockából az alaplevet.
Mikor a csirkehús külső része mindenhol egyenletesen fehér hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (paradicsom, paprika), mikor 3-4 perc után levet ereszt, hozzáadjuk az evőkanálnyi sót, az apróra vágott fokhagymát, az őrölt borsot, az őrölt pirospaprikát és a tejben áztatott sáfrányt, tejjel együtt. Hozzáöntjük az alaplevet is, és lassú tűzön fedő alatt főzzük tovább. 10-15 perc után a csirkehús megpuhul ekkor hozzáadjuk a borsót és a rizst.Ha szükségesnek érezzük tovább ízesíthetjük sóval és borssal. Amennyiben a lé nagy része elfőtt, de a rizsünk még nem puhult meg, felöntjük vízzel. A nagyját a víznek el kell főznünk mire a rizs megpuhul, mert arra ügyeljünk, hogy nem levest készítünk.
Mi most csirkéből készítettük, de csinálhatjuk nyúlból, marhából, tenger gyümölcseiből. A folyamat ugyanez, ügyelve arra, hogy különféle húsok más más idő alatt puhulnak. Ha többféle húsból készítjük akkor puhulási sorrendnek megfelelően adagoljuk. A halnál ügyelni kell, hogy a kevergetésnél ne törjük össze.

Jó étvágyat a valenciai specialitáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése