2010. július 7., szerda

Lecsó


Majdnem elmulasztottam megemlíteni a lecsót. Pedig fontos szerepe volt a Lecsó nevű rajzfilmnek is abban, hogy elkezdtem ezt a blogot írni. Így mindenképpen hibáztam volna, ha ezt az ételt kihagytam volna a receptjeim közül. Édesanyámtól tanultam ezt a receptet, de most éppen a feleségem volt pasija ihlette, mivel éppen itt a lecsó szezon, így a hétvégén meghívott bennünket lecsózni Cserszegtomajra.

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg mangalica szalonna vagy megfelelő mennyiségű oliva olaj
4 fej hagyma
4 db paradicsom
12 db paprika
1 vagy 2 db hegyes erős paprika
2 evőkanál púpos őrölt pirospaprika
2 csapott evőkanál só
4 db virsli persze a húsnélkülibe nem szükséges

Apró kockára vágom a szalonnát és egy nagy fazékban lassú tűzön kisütöm a zsírját. Eközben megpucolom és karikára vágom a hagymát. Mikor a szalonna zsírja kisült hozzáadom a hagymát, egy csapott evőkanál sót, és továbbra is lassú tűzön dinsztelem. Közben megmosom a paprikákat és a paradicsomokat, kiveszem a csutkájukat és a paradicsomból is kivágom azt a részt ahol a növényhez csatlakozik, mivel mostanában egyre többször fás ez a rész sőt még a paradicsom közepe is. Felkarikázom mind a paprikákat mind a paradicsomokat. Amikor üveges és puha a hagyma hozzáadom az összes felkarikázott paprikát és paradicsomot, mikor kis levet enged hozzáadom a két púpos evőkanál őrölt pirospaprikát. Ha szeretjük az erőset akkor mindkét erős paprikát hozzáadhatjuk. Lefedem a fazekat és lassú tűzön tovább főzöm. Mikor levet eresz újra megkóstolom és ha szükséges hozzáadom a második csapott evőkanál sót. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a 3-4 cm-es darabokra vágott virsliket. 3-5 percig főzőm, (főzés közben arra mindig ügyelek, hogy a paprika ne főljön szét teljesen) és utána tálalom, friss puha rozskenyérrel.

Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése