2010. július 14., szerda

Tejfölös gombapaprikás


A feleségemmel éppen azon gondolkodtunk, milyen nyári, könnyű ételt kellene készíteni ebben a nagy forróságban. Hőség ide, hőség oda én a tejfölös gombapaprikás mellett tettem le a voksomat. Azt egyáltalán nem állíthatom, hogy a feleségemmel bárminemű egyetértés lett volna az ügyben. Az ő javaslata a ........ már nem is emlékszem. Győzött a hímsoviniszta, ellentmondást nem tűrő férfias hozzáállás. Mikor elkészültem a paprikással, elszaladtam a helyi pékségbe ahol friss ropogós fehér kenyeret vettem, hogy a köretről is gondoskodjak. Természetesen csak én és nagyobbik lányunk ettünk gombapaprikást míg a feleségem és kisebbik lányunk mákosgubát ettek ma ebédre. Enyhítve a feszültséget, deszzertként ettem egy kis tányér mákosgubát és a feleségem is megkóstolta a gombapaprikást. Mindkét fogás jólesett, a hőség ellenére.


Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál extra szűz oliva olaj,
15 dkg füstölt mangalica szalonna vagy megfelelő mennyiségű oliva olaj,
50 dkg gomba,
2 fej vöröshagyma,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
1/2 db hegyes zöld erős paprika (mivel a gyerkőcök is ehetnek belőle)
4 dkg liszt,
450 g tejföl,
1 evőkanál só
3 evőkanál őrölt piros paprika
1 evőkanál kakukkfű
(2 db 15 cm-es friss kakukkfű ág, a díszítéshez még használhatunk 1-1 ágat tányéronként)

A szalonnát apró kockákra vágom és az evőkanál olivaolajon, lassú tűzön zsírjára sütöm. Közben megpucolom és apró kockákra vágom a hagymát. Mikor kész a szalonna hozzáadom a hagymát és üvegesre dínsztelem. Amíg ez elkészül megmosom a paprikákat, a paradicsomot és felkarikázom. Megmosom a gombát, kitöröm a szárát és azt ketté a kalapját pedig négybe vágom. Ezalat elkészült a hagyma. Hozzáaadom a felkarikázott paprikákat, paradicsomot és a felvágott gombát. Hozzáadom az egy evőkanál sót, a kakukkfű ágat (ezt mikor kész az étel egészben ki tudom venni) és mikor egy kis levet eresztett hozzáadom a két evőkanál őrölt piros paprikát. Ezután lassú tűzön addig főzöm míg elfő az összes lé amit eresztett. Ha ekkorra megpuhult a gomba szára is, akkor hozzáadom a közben összekevert tejfölt, 1 evőkanál piros paprikát és a 4 dkg lisztet. (Ha még nem puha akkor egy deciliter vízzel felöntöm és addig főzőm mire ez is elfő. Eddigre biztosan megpuhult már a szára is és ekkor adom hozzá a lisztes, paprikás tejfölt.) Ha nagyon sűrű a szaft akkor 1-2 deciliter vízzel még felöntöm. Összeforralom és friss ropogós fehér kennyérrel tálalom.


Nagyon jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése