2010. június 22., kedd

Mákos guba


Gyermekkorom nagy kedvence a mákos guba. A feleségem és mindkét gyerkőcünk is nagyon szereti. Oly sok féle elkészítése közül azonban én csak ezt szeretem. Egy réges régi felvidéki szakácskönyvben találtam ugyanilyen receptet, azzal a különbséggel, hogy eredetileg külön erre a célra kelt tésztából 1,5 ujjnyi vastag rudakat sütöttek az alapanyagnak.

Hozzávalók 4 személyre:

10 db kifli
8 dl tej
3 db közepes citrom héja
2 kiskanál vanília aroma
18 dkg őrölt mák
12 dkg porcukor

Attól függően mennyire szereted szétázva a kiflit, használhatsz több vagy kevesebb tejet.
Összekarikázom a kiflit és egy nagy tálba teszem, amiben később össze tudom keverni a többi összetevővel.
Egy lábasban felteszem forralni a tejet. Miközben melegítem belereszelem a citromok héját és hozzáadom a vanília aromát. Felforralom, ügyelve arra nehogy kifusson. Mikor felforrt ráöntöm a kiflikre. Lefedem a tálat és amíg összekeverem a mákot a porcukorral, hagyom párolódni a kiflit a forró tejben. Majd a fedőt eltávolítom és alaposan összekeverem a a kiflit a mákos cukorral és esetleg a tál alján összegyűlt tejjel. Melegen már is fogyaszthatjuk.
Kiadós egytálétel, gyorsan és iszonyúan egyszerűen.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése