2010. május 31., hétfő

Karamell szelet


Hétfőn volt a feleségem névnapja. Ezt, nem sikerült méltóképpen megünnepelni. A hétvégét aztán szintúgy nem sikerült túl jól szerveznem, mert pénteken és szombaton is egésznapos konferencián voltam. Gondolom, feleségem ezt megelégelte és péntek délben bejelentette, hogy lemennek a vidéki "birtokra" a gyerekekkel. Így vasárnapi magányomban, azt gondoltam szépítek, és sütök egy sütit mire hazaérnek. A választásom az alábbi receptre esett.

Hozzávalók:

A tésztához:
200 g liszt
150 g vaj
60 g barna cukor

A töltelékhez:
60 g barna cukor
60 g vaj
400 g sűrített tej

A tetején a mázhoz
200 g barna csoki
200 g fehér csoki

Bekapcsolom a sütőt 190 C fokon, hogy előmelegített legyen mire elkészülök a tésztával. A vajat és a lisztet egy tálban a cukorral együtt csomómentesre keverem. Kivajazok egy olyan méretű tepsit (Kb. 20*25-ös) amelynek az alján 1cm vastagon tudom elteríteni a tésztát. Mielőtt betenném a sütőbe, sűrűn megböködöm egy villával. A tésztát kb 20 perc alatt megsütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl mert akkor a tészta túlzottan morzsálódni fog.
Amíg sül elmosogathatunk. Mikor megsül kiveszem hűlni és nekilátok a tölteléknek. A vajat a cukrot és a sűrített tejet egy kis nyeles lábosban lassú tűzön, folyamatos keverés mellett forrásig melegítem. Majd további kevergetés mellett addig forralom amíg világosbarna, kenhető sűrűségű lesz. Ekkor megkenem vele a tésztát és hagyom tovább hűlni. Miután a karamell megszilárdul, megolvasztom a csokoládét. (egy kis fém tálkába teszem a csokit amit egy nagyobb lábas vizébe helyezek) Ügyelek rá, hogy időben, mikor egészen lágy kenhető állapotban van, levegyem a tűzről, mert utána hirtelen besűrűsödik és nehezen lehet vele dolgozni. Rákenem a megszilárdult karamellre. Ezután a fehér csokival is ugyanezt teszem. Így a tetején szép mintát alkot a fehér és a barna csoki.
Hagyom kihűlni és egy órára beteszem a hűtőbe. Csak ezután tálalom.

Ebben az esetben csak a család hazaérkezésekkor tálaltam, kb 3*3-cm-es kockákra vágva.

Nagy sikert aratott! Így sikerült szépítenem az elfuserált névnapon.

Jó sütést főzést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése