2010. május 27., csütörtök

Gombakrémleves

Apósomtól tanultam ezt a receptet. Ő kíválóan főzött és szerette a remek, különleges ételeket. Sikeres szállítmányozási vállalkozóként az volt az álma, hogy egyszer egy saját kis étteremben főzőcskézik majd a saját és a vendégei örömére. Sajnos soha nem valósult meg ez az álom.

Hozzávalók 4 személyre:

Az alapléhez:

1,5 l víz
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa, zöldjével
1 kiskanál lestyán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 szál zeller zöld
só ízlés szerint
1 csipetnyi őrölt bors

A rántáshoz:

50 g vaj
Annyi liszt amennyit a vaj felvesz

A leveshez:

25 dkg champignon gomba
5 dkg szárított róka gomba
250 ml főző tejszín
1/2 kis doboz tejföl
só ízlés szerint

Az alaplé elkészítése:

Megpucolom a fehér és a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, megmosom a fehérrépa zöldjét és a zeller zöldet. Egy lábosba 1,5 l vizet öntök ebbe teszem a fenti hozzávalókat a kiskanál lestyánt, a csipetnyi őrőlt borsot és ízlés szerint megsózom. Mikor puhára főztem a sárga és a fehérrépát is, leszűröm, így elkészült az alaplé.
Mindezt egyszerűbben is elérhetjük, ha vegetás vízben kezdjük a főzést.

A leves készítése:

Megpucolom a hagymát, megmosom és ha szükséges letisztogatom és négybe vágom a gombát. A feldarabolt gombát, a fej hagymával és a (6-12 órája vízben áztatott) szárított rókagombával együtt az alaplébe teszem és puhára főzöm. A rókagombát az utánozhatatlan és fenséges íze miatt teszem bele.
Eközben elkészítem a világos rántást. Megmelegítem az 50 g vajat és annyi lisztet teszek hozzá folyamatos keverés mellett amennyit felvesz.
Felengedem hideg vízzel (kb. 1 dl) és csomómentesre elkeverem, folyamatos keverés mellett hozzáadom a 250 ml főzőtejszínt és a fél doboz tejfölt és figyelek arra, hogy újra csomómentes legyen.
Mire ezzel elkészülök, megfő a gomba és a hagyma is. Leveszem a lábost a tűzről és kiveszem a léből a szilárd összetevőket és megturmixolom. A megturmixolt gombát és hagymát visszateszem a lébe és visszateszem a tűzre, amikor forr hozzáöntöm a tejszínes, tejfölös rántást és összefőzöm az egészet.

Croutont kinálhatunk hozzá. A legegyszerűbben valamilyen magvas, rozsos kenyérből készíthetünk. Keményre pírítjuk és kockára vágjuk.

Nagyon ízletes, kiadós és valódi sűrű krémlevest tálalhatunk a családunknak vagy a barátainkank.

"Bon appetit!"
Ahogy kedves Lecsó barátom mondaná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése