2010. május 13., csütörtök

Klaszzikus marhapörkölt bográcsban

Az első bejegyzésben megtalálhatók a szükséges eszközök erre így több szót nem vesztegetnék.

Hozzávalók 10 személyre /jó evőkkel számolva:

2 kg friss fehérkenyér
3,5 kg marha lábszár
1,5 kg vaddisznó
2,5 kg vöröshagyma
30 dkg mangalica szalonna (nem húsos)
100 g piros édes őrölt paprika
4 db paradicsom / általában annyi darabot teszek bele amennyi kg a marha hús
3 db paprika / általában 2 kg húsonként egy darabot teszek bele
1 db hegyes erőspaprika / ha szeretitek az erőset
1 üveg vörösbor / nem kannás
só, bors, oliva olaj

Előkészületek:

Ekkora mennyiségnél már ez sem két perc. Mint tudjuk, a jó munkához idő kell.
A szalonnát levágom a bőréről és apróra felkockázom, ezt követően megtisztítom a nagyobb zsír daraboktól a húsokat, lemosva ízlés szerint 2-3 cm-es darabokra összevágom. Ekkor kis szünetet tartva tüzet gyújtok. Minden esetben apró fenyőt használok gyújtósak és minél előbb minél nagyobb tüzet szeretnék nagyobb fenyőkkel folytatom. Ha már jól ég a tűz folytatjuk az előkészületeket. Megpucolom a hagymát és apró kockára vágom. A paradicsomokat megmosom és félbe vágom. A paprikákat kettévágom a csumát az ereket és a magokat kiszedem. Mire ezzel elkészülünk már a tüzünk is jól áll.

Főzés:

Elérkeztünk végre ide is. Előkészíthetünk magunknak is egy pohár jó kis vörösbort. Persze ennek elfogyasztásával azért kicsit még várnunk kell.
A tűz akkor áll jól ha még lobog de csak nyalogatja a bográcsunk alját és nem öleli körbe az egész bográcsot.
Belelöttyintünk a bográcsba egy kis oliva olajat, hogy a szalonna ne égjen le és ne füstöljön. Az olaj gyorsan megmelegszik így mi is gyorsan cselekszünk és beletesszük a szalonnát a bográcsba. Lassú tűzön kisütjük a szalonna zsírját. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen oda, mert az megkeserítheti a végtermékünket, ha szükséges keverjük meg. Mikor ezzel elkészülünk hozzáadjuk az összes hagymát. Elsőre lehet, hogy kevésnek tűnik a zsiradék de ne törődjünk ezzel a hagyma lassan levet fog engedni. Fontos a lassú tűz, mert nagy tűznél leég. Szép lassan üvegesre pirítjuk a hagymát. Továbbra is lassú tűzön folytatjuk és hozzá öntjük az összes húst. Ha megfelelő a tüzünk akkor a hús szép lassan levet enged, anélkül, hogy leégne. Itt is kevésnek tűnhet a hagyma és a zsiradék de ne essünk pánikba ha jól csináljuk a fentiek szerint fog történni minden. Sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.
Ha már kellő mennyiségű levet engedett hozzákeverjük az őrölt paprikát, beletesszük a paradicsomokat és a paprikákat. Amennyiben gyerekek nem esznek majd belőle és szeretjük a csípős ízt akkor mehet bele a csípős paprika is. Lehetőleg itt használjuk utoljára a fakanalunkat. Pontosabban még egyszer szükségünk lesz rá, ha már elkészült isteni étkünk és sorban állnak az éhes vendégeink, hogy végre szedjünk nekik. Itt is fontos a lassú tűz mert nagy tűznél a paprika megkeseredhet.
A kevergetést innentől a bogrács rázogatásával oldjuk meg.
Szép lassan puhára főzzük a húst. Ha elfőtte a levét de még nem puhult meg akkor öntenünk kell rá vizet 250-500 ml és ezt addig ismételgetjük amíg puha nem lesz. Figyeljünk arra ne legyen túl sok rajta a lé mert akkor túl híg lesz a pörköltünk. Az utolsó, utolsó előtti felöntésnél már a borral öntsük fel. Így elillan az alkohol de a zamat megmarad. Ha úgy érezzük kész, löttyintsük rá a maradék maradék bort. Még egyet hagyjuk rottyanni és elkészült a remekmű.

Na most aztán nekiállhatunk a za.........., bocsánat az evéshez.
Jöhet a friss kenyér és a savanyúság.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése