2011. február 5., szombat

Tortacsodák....


Négy éves lett kisebbik lányunk pénteken. Korán reggel Boldog Születésnapot felkiáltással ébresztettük, és komoly gyömöszöléssel folytattuk. Sajnos dolgoznom kellett reggeltől késő estig, így a családi ünneplést vasárnapra terveztük, Nagyszülők, unokatestvérek részvételével.
Így aztán az apropó adott. Nekiláttunk tehát feleségemmel egy kastély formájú torta elkészítésének.
Az ötletet Carol Deacon, Tortacsodák című könyvéből merítette a feleségem. A receptem és az eredeti recept között minimális eltérések vannak.

Hozzávalók:

18 cm-es torta forma
6 db rúd amivel elkészítem majd a tornyokat
folpack
gyúródeszka, nyújtófa

A zselatinos mázhoz:

60 ml víz
1 zacskó zselatin por, ami 600 ml vízhez való
500 g porcukor
2 púpos evőkanál étkezési keményítő

Ezt készítjük el először. A porcukrot egy akkora tálba teszem, amiben kényelmesen össze tudom majd keverni. A 60 ml vizet egy lábasba teszem és nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés mellett felolvasztom benne a zselatint és addig melegítem amíg csomómentes, áttetsző lesz. Két percig hagyom állni, majd hozzáadom a porcukorhoz és egy fakanállal alaposan összekeverem. Mikor tészta állagú masszát kapok, hozzáadom a két púpos evőkanál étkezési keményítőt és újra összekeverem.
6 egyenlő részre osztom a 6 toronyhoz. Majd egy nylonzacskóba helyezem a felhasználásig. Kinyújtom a keményítővel beszórt nyújtódeszkán, kb 2 mm-re és a rudakhoz méretezve téglalap formájúra vágom. A befolpackozott rudakra (Hell energia italos doboz, egy vékony boros üveg stb.) tekerem a kinyújtott és méretre vágott masszát. Majd az egymásra hajtott éleket bevizezve összeragasztom. 2-3-4 órát hagyom száradni, addigra megkeményedik és kihúzva belőlük a rudakat, már önmagában megállnak.

A cukormasszához:

500 g porcukor
1 db tojásfehérje

Egy tálba teszem a porcukrot, ráütöm a tojásfehérjét és fakanállal alaposan összekeverem. Mikor a keverés nehézkessé kezd válni, kézzel gyúrom tovább amíg teljesen sima lesz.

A vajkrémhez:

250 g vaj meglágyítva a micróban
500 g porcukor
1 evőkanál forróvíz
1 evőkanál vanília aroma
1 db citrom héja lereszelve

A vajat egy tálba teszem és keverő géppel egészen habosra keverem. Hozzáadom a porcukrot, a forró vizet, a vanília aromát, belereszelem a citrom héját és magas fordulatszámon addig keverem (kb-6-8 perc) amíg teljesen egyenletes és krémszerű lesz.

A díszítéshez:

6 db édes ostyatölcsér
10 dkg marcipán massza
1 zacskó pille cukor, Haribo
1 zacskó pilla cukor virág alakú, Haribo

A tölcsér majd a tornyok teteje lesz. A marcipán masszából csináltam a nagyobbik lányommal a leveleket, az ablakokat és az ajtót. Kétszínű, rózsaszín, fehér Haribot kaptam, ketté vágtam őket és ebből készítettem a feleségemmel a lőréseket. A Haribo virágokat a vastagságuk miatt, ketté vágtam, és így helyeztük fel mindenhová, bevizezve, hogy odaragadjanak a tornyok zselatinos mázához és a torta külső cukormasszájához.

A piskótához:

220 g finom liszt
12 g sütőpor Oetker
170 g kristálycukor
170 g vaj micróban meglágyítva
3 db tojás

A feleségem kivajazza a tortaformát, majd kilisztezi. Amíg bekapcsolom az előmelegítéshez 150 c-ra a sütőt, egy tálba teszem a lisztet, a kristálycukrot, a sütőport, a vajat és a közben előkerült két lányom hozzáüti a három tojást. A robotgéppel lassan egyenletesen összekeverem a hozzávalókat. Majd a végén nagyobb fordulaton 1-2 percig keverem. Beleteszem a masszát a tortaformába és elsimítom a tetejét, majd beteszem az előmelegített sütőbe és 1-óra 1 és 1/4-óráig sütöm.

Ezalatt elkészítem a fent már leírtakat. Mikor megsült a piskóta kettévágom és hagyom kihűlni. Közben megfelelő méretűre kinyújtom a cukormasszát.
A vajkrémet fél - egy cm vastagon a kettévágott piskóta közé kenem, majd az egész piskótát egyenletesen bekenem a maradék masszával. Ráterítem a kinyújtogatott cukormasszát és méretre vágom. Bevizezve elhelyezem rajta az ajtót, az ablakokat, a leveleket és a virágokat. Mellé és rá helyezem a tornyokat. A tornyokat is díszítem majd fedélként ráteszem a tölcséreket. Ma ez nem sikerült maradéktalanul, ez képen is látszik. Sajnos az utolsó két tölcsért összetörtem.
Már készen is vagyunk. Alig telt el 4 óra a kezdés óta. És volt segítségem!!!

Hajrá!!

Sok sikert mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése