2011. február 24., csütörtök

"Hamuba sült" pogácsa



A romantikát hamar lerombolom. Sajna nem hamuban hanem villany sütőben sült. Anyukám a kisebbik lányom 4. szülinapjára egy nagy tál pogácsával állított be. Meglepetésem dupla volt,ugyanis Anyu nem egy nagy sütő bajnok, de ez kiváló lett.
Gyorsan elkértem a receptet és néhány hét után én is elkészítettem.
Mint kiderült nem túl régen tanulta Ő is, a nyugdíjas klubban, feltételezhetően egy másik ügyes nagymamától.


Hozzávalók:

0,5 kg vaj vagy margarin
0,5 kg finom liszt
0,5 kg túró
4 kiskanál só
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt

Egy a gyúráshoz is megfelelő méretű tálba öntöm a lisztet, hozzáadom a 4 kiskanál sót, a 0,5 kg vajat. Alaposan összegyúrom, majd hozzáadom a túrót és újra alaposan, egyenletes állagúra gyúrom. Ezután beteszem a hűtőbe 25-40 percre.
Mielőtt kiveszem a hűtőből, egy tojást felverek és a sajtot lereszelem.
Kb 1 cm vastagra kinyújtom a tésztát egy lisztezett gyúródeszkán. Közben bekapcsolom a sütőt és 200 fokra előmelegítem. Nem túl szofisztikált a módszerem, mivel egyszerűen késsel kis kockákra, téglatestekre vágom. Ahogy sikerül. Természetesen ki lehet szaggatni szép kerek formájúra.
Egy kivajazott tepsibe teszem szépen egymás mellé, hogy minél több beleférjen. Megkenem a tetejüket a tojással és ráteszem a reszelt sajtot.
Beteszem a sütőbe és 10-15 perc alatt megsül. Vigyázzunk ne legyen túl piros a teteje mert akkor nagyon kiszárad. Éppen csak pirulnia kell.
Mint a képeken is látszik komoly segítségem volt ma.
Az egész sütés, a pihentetést (és a segítséget) nem számolva szűk 30 perc.

Mindenki egészségére!

Ennyit a diétámról! Állandóan születik valaki!! És ezt állandóan ünnepelnünk kell! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése