2014. február 4., kedd

Tojásos, sajtos melegszendvics

Biztosan sokan tudják, ennek ellenére azért megosztom Önökkel, honnan is ered a szendvics elnevezése.

Mint a szóból, azaz a szendvics szóból, gyorsan kitalálhatjuk, angol eredetű. Valóban így van. Az angol sandwich szóból magyarult szendvicsre.
A XVIII. századból eredeztetik az elnevezést.
Állítólag John Montagou Sandwich negyedik grófjáról nevezték el, mivel ő igen kedvelte ezt az ételt. Az anekdota szerint, a maratoni kártyapartiknál szolgáltatta fel, hogy ne kelljen abbahagynia kártyázást. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a feltalálásához semmi köze. 
Nálunk is rendszeresen összejövünk egy-egy baráti kártyázásra, azonban nem szeretem ha játék közben eszünk. Zsíros lesz a kártya, leesszük a kártyaasztalt. A szünetekben azonban annál szívesebben fogyasztunk mi is különféle ssandwich-eket. 

10 perc alatt nagyon különleges és ízletes melegszendvicset készíthetünk. A gyerekek ugyan nem, de én annál inkább untam már a megszokott reggeliket, ezért készítettem az alábbi recept szerint ma ezt, részükre.

Hozzávalók 2 személyre

2 kornspitz vagy 2 egyéb kifli
1 tojás
reszelt sajt
1 csipet só
szerecsendió vagy köménymag
bors

Időnként kihagyom a szerecsendiót és akkor csak borssal fűszerezem, illetve a sütőbe helyezés előtt szórok rá egy kis köménymagot.
köménymag

Felverem a tojást egy csipet sóval, belereszelek először egy maréknyi trapista sajtot. Jól összekeverem. Ha nagyon folyós akkor reszelek még bele sajtot. Frissen őrölt borssal és egész kevés reszelt szerecsendióval fűszerezem, valóban kevéssel mert nagyon intenzív az íze. Újra összekeverem, ügyelve arra, hogy egészen sűrű legyen mert úgy vastagon meg lehet vele pakolni a kifliket.
A fűszerezést különféleképpen variálhatjuk.
Ma az egyik szendvicsbe nem került szerecsendió, hanem a tetejére került egy kis köménymag.
6-8 percre beteszem a grillsütőbe és frissen, melegen tálalom.

Jó étvágyat kívánok ehhez az ínycsiklandó reggelihez! Vagy vacsorához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése