2014. február 4., kedd

Rozsos baguette


Kis baráti sütés-főzésre jöttünk össze a minap. Ennek apropóján készítettem a rozsos baguette-ket.


HOZZÁVALÓK:

500g búzaliszt
500g rozsliszt
3 lapos evőkanál só
2 cs szárított élesztő
750 ml langyos víz
2 cs petrezyelyem
8 evőkanál metélő hagyma
1 vagy 2 tojás a kenéshez + 1 evőkanál víz


Szokásos módon, egy megfelelő méretű tálba öntöm a hozzávalókat, a fél-fél kilogramm lisztet, a 3 evőkanál sót, a 2 cs szárított élesztőt és a 7,5 dl vizet. A hagyományos módszerek híve vagyok, így mindig kézzel dagasztom a tésztát. Addig gyúrom amíg a táltól és a kezemtől is elválik. Ekkor hozzáadom a petrezselymet és metélő hagymát és mégegyszer jól átgyúrom. 30-50 percre félreteszem valami meleg helyre. Ekkor ha minden jól megy szemmel láthatóan megkel.
Ezután megint alaposan átgyúrom, és a számunkra kívánatos méretű, (12-16 db, 18-25 cm hosszú) hosszúkás darabokat formázok belőle.  

A baguette-k tetejét, 1,5-2,5 cm mélyen bevágom, és az időközben a vízzel felvert a tojással alaposan bekenem.
185 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Nagy sikert aratott. 
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése