2011. április 29., péntek

Rizskoch eper lekvárral avagy Rizsfelfújt


Gyermekkorom egyik kedvenc süteménye, melynek receptjét édesanyámtól tanultam. Kisebb módosításokkal készítem ugyan, mégis mindig édesanyám jut eszembe.

Hozzávalók 4 személyre:

1 liter tej
25 dkg rizs
15 dkg kristálycukor
1 db vanília rúd vagy 4 kiskanál vanília aroma
4 dkg vaj
4 db tojás
1 csipetnyi só
1 púpos kiskanál őrölt fahéj
2 db citrom reszelt héja
kevéske vaj kivajazni a tepsit
1 evőkanál zsemlemorzsa
Eper lekvár

Kimérem és leöblítem a rizst. Egy megfelelő méretű lábasba öntöm a liter tejet, hozzáadom a 25 dkg rizst, a 4 kiskanál vanília aromát, és a csipet sót. Lassú tűzön puhára főzöm a rizst. Időnként ellenőrzöm, hogy ne égjen le. Közben a 4 tojást két tálba szétválasztom, egyikbe a fehérjét, másikba a sárgáját. A 4 dkg vajat, a 15 dkg kristálycukrot és a 4 tojás sárgáját egy tálban krémesre keverem. Ráreszelem mindkét citrom héját, hozzáadok egy púpos kiskanál őrölt fahéjat és újra összekeverem. Egy másik tálban a fehérjét kemény habbá verem.
Amikor megpuhult a rizs és már alig van leve, hozzákeverem először a sárgájából készült masszát majd óvatosan hozzákeverem a keményre vert fehérjét. Kivajazom a tepsit, beleteszek egy kanál zsemlemorzsát és addig rázom a tepsit amíg mindenhol egyenletesen morzsás lesz. Beleöntöm a tepsibe az elkészült masszát és a 180 celsiusra előremelegített sütőbe teszem. 35-50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Mikor elkészült kiveszem a sütőből, pár perc múlva szeletekre vágom és eper lekvárral tálalom.

Kellemes nassolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése