2010. szeptember 19., vasárnap

Mézes sült oldalas


Főleg a férfiak étele ez a fogás, de ismerek nőket is akik rajonganak a sült oldalasért. Ilyen nő a lányom is. :) Férfi étel ide, férfi étel oda, ezt az egyszerű receptet Anyukámtól tanultam.

Hozzávalók 4 szeméyre:

1 kg oldalas
6 púpos evőkanál mustár
2 evőkanál méz
2 csapott kis kanál őrölt bors
8 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint

Megmosom a már feldarabolt húst és hagyom lecsöpögni. Amíg csöpög, elkészítem a pácot. Egy kis tálkába teszem a 5 púpos evőkanál mustárt, hozzáadom a 2 evőkanál mézet, a két kiskanál borsot és belepréselem egy fokhagymanyomóval az összes fokhagymát. Kicsit megsózom, azért kicsit mivel a hús is meglesz alaposan sózva, és alaposan összekeverem. Megsózom az oldalasok minden oldalát, majd mindegyiket alaposan bekenem ezzel az imént készült páccal. Tányérba teszem és ha maradt még pác azt ráöntöm az oldalasokra. Ha siettet bennünket az idő akkor elég 1-2 órára lefóliázva a hűtőbe tenni, én többnyire előző nap bepácolom és beteszem a hűtőbe.
Lehet serpenyőben is és sütőben is sütni. Én az utóbbit preferálom, kevesebb zsiradék kell hozzá, cserében nem is marad jó kis zsíroskenyérre való "sülthúsos" zsír, és kevesebb figyelmet is igényel. Kis olajjal kikenem a tepsi alját és beleteszem a pácból kivett oldalasokat. Felöntöm 1 pohár vízzel és lefedem alufóliával a tepsit. Beteszem a 200 c fokra kapcsolt sütőbe. Ha előmelegítettem a sütőt akkor 30 perc múlva, ha nem melegítettem elő akkor 40-50 perc múlva ránézek, hogy megpuhult-e a hús. Amennyiben nem úgy párolom az alufólia alatt tovább, ha igen akkor leszedem az alufóliát és pirosra sütöm az egyik oldalát (15-25 perc) majd megforgatom őket és a másik oldalukat is pirosra sütöm, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki az oldalas mert akkor ehetetlen lesz.
Friss salátával tálalom. (paradicsom, paprika, hagyma, kigyóuborka)

Ezzel a körettel egy már már könnyednek nevezhető ebédet fogyasztottunk.


Jó étvágyat kívánok minden kedves próbálkozónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése