2010. szeptember 20., hétfő

Körömpörkölt


A mai receptem, nálunk méltatlanul ritkán szerepel a napi menüben. Sajnos! Azonban a körömpörkölt lássuk be, nem mindenki kedvence. Én, mindenesetre nagyon szeretem. Így csak és kizárólag azoknak ajánlom, akik hasonlóan gondolnak erre ételre. Régóta foglalkoztatott a fűszerezésének gondolata. Sokféle próbálkozás után számomra a majorannával és borsikafűvel felspécizett változat lett a"KÖRÖMPÖRKÖLT".

Hozzávalók 4 személyre:

5 evőkanál oliva olaj
15 dkg mangalica szalonna
0,5 kg vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
1,5 kg köröm
1 db paradicsom
1 db paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirosparika
1,5 csapott evőkanál só
1 kis kanál őrölt fekete bors
1/2 kis kanál borsikafű
1/2 kis kanál majoranna
6 dl víz
0,25 l vörösbor (lehetőleg valami jobb fajta)


Legelőször szemügyre veszem a feldarabolt húst, és ha szükséges, leborotválom a rajta maradt szőrt, majd alaposan lemosom. Megmosom a paradicsomot paprikát, megpucolom a hagymát és a fokhagyma gerezdeket. Egy lábasba teszem az 5 evőkanál oliva olajat és lassú tűzön melegítem. Apró kockára vágom a szalonnát és hozzáadom a már meleg olajhoz. Ezalatt gyorsan apró kockára vágom a hagymát. 2-3 darabra vágom mind a 8 gerezd fokhagymát. Mikor a szalonna kockák egészen aprók, mert kiolvadt belőlük a zsír hozzáadom az összes hagymát és nagy lángon megpirítom, mikor már majdnem kész, hozzáadom a fokhagyma darabokat. Közben hat felé vágom a paradicsomot és felkarikázom a paprikát. Ekkorra már nagyon jó illatok terjengenek, ha szerencsénk van csak a konyhában. Nincs! Így az egész házban!
Mikor szép aranybarna a hagyma, hozzáadom a körmöket. Még mindig nagy lángon 4-5 percig főzőm a hagymás zsiradékban. Majd alacsonyabb fokozatba kapcsolom a lábas alatt az isteni szikrát és hozzáadom a másfél csapott evőkanál sót, a kiskanál őrölt fekete borsot, a két evőkanál őrölt piros paprikát. Összekeverem alaposan és felöntöm 6 dl vízzel. Majd hozzáadom a fél kis kanál majorannát és a fél kiskanál borsikafüvet is. Lassú tűzön főzöm tovább, és negyedóránként megkeverem. Addig kell főznünk amíg, jóformán leválik a csontról és zaft egészen sűrű lesz. Ha szükséges még önthetünk rá vizet. Mikor már majdnem készen van ráöntjük a vörösbort és 3-4 percig még így rotyogtatjuk és hipp-hopp készen is vagyunk.
Alig telt el 5 óra!!


Annak aki szereti, jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése