2011. március 5., szombat

Szerecsendiós garnéla saláta sajtkosárban


Nagyobbik lányom nagyon szereti a tengeri herkentyűket. Az ő kedvéért készült a mai ebéd. Ennek a receptnek az ötletét is a főzősuliban tanultuk, majd azt formáltam tovább a saját elképzelésem, ízlésem szerint.

hozzávalók 4 személyre:

0,5 kg apró garnéla mely lehet friss is vagy fagyasztott is
25 dkg pannonia sajt
30 dkg füstölt sajt
150 g tejföl
150 g főzőtejszín
2 evőkanál extra szűz olivaolaj
1 db szerecsendió
1 db citrom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Előző este kiolvasztom, ha fagyasztott garnélát használok. Akár friss, akár fagyasztott 1-3 órával a főzés előtt beáztatom citromlébe.
Egy tálba durvára reszelem a 30 dkg füstölt sajtot, egy másik tányérba pedig lereszelem a pannonia sajtot. A pannonia sajtot négy egyenlő részre osztom a négy db kosárhoz. Egy teflon serpenyőben nagy lángon megolvasztom és megpirítom a sajtot, mikor megpirul meg tudom fordítani és kicsit megsütöm a másik felét is. Ügyeljünk rá, hogy ne süljön nagyon meg, mert megkeseredik. Akkor veszem ki a serpenyőből mikor még formálható, mivel ha túl későn veszem ki akkor törékennyé válik és nem lehet belőle kialakítani a kosárkát. Ráteszem egy felfordított lehetőleg félgömb alakú kis tálkára és kézzel a még rugalmas sült sajtlapot ráformázom. Majd hagyom kihűlni.
Ugyanebben a serpenyőbe teszek 2 evőkanál olivaolajat, megforrósítom és a lecsöpögtetett garnélákat megpirítom.
Hagyom kihűlni.
A durvára reszelt füstölt sajthoz hozzáadom a 150g tejfölt, a 150g főzőtejszínt, ráreszelem a szerecsendiót, majd ráreszelem egy egész citrom héját, ráfacsarom egy fél citrom levét, megborsozom, megsózom, ügyelve arra, hogy a füstölt sajtok különböző mértékben már sósak. Alaposan összekeverem. Mikor kihűlt a garnéla néhányat félreteszek a díszítéshez a többit hozzáadom a tejfölös sajthoz és újra alaposan összekeverem. Megkóstolom és ha szükséges tovább fűszerezem.
Mikor elkészült kiporciózom a sajtkosarakba, a félre tett pirított garnélákkal és egy szelet citrommal díszítem.

Meglepően laktató. Természetesen a kosárka is ízletes és ehető.

Kellemes hétvégét és jó étvágyat minden kedves látogatónak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése