2011. március 5., szombat

Cognac-os garnélakrémleves beaufort-al


Ha már lúd legyen kövér.
Azaz ha már garnéla akkor legyen garnéla. A garnéla saláta után következzék hát a garnélakrémleves.
Apósom nagyon jól főzőtt és elképesztő ínyencségeket tudott kitalálni. Anyósomnak volt mit tanulnia, de jó úton halad. :) Tőle tanultam ezt a receptet.


Hozzávalók 4 személyre:

0,5 kg apró garnéla
10 dkg beaufort sajt
200 g főzőtejszín
3 evőkanál oliva olaj
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 paradicsom
1,5 l víz
1 db szerecsendió
3 evőkanál cognac
só, bors

Megmosom és lecsöpögtetem a megpucolt garnélákat. Közben lereszelem a 10 dkg beaufort sajtot, utána megpucolom a vöröshagymát és a fokhagymát. Apróra vágom a vöröshagymát és egy lábosban 3 evőkanál oliva olajon megfonnyasztom. Közben apróra vágom a fokhagyma gerezdeket is és mikor a vöröshagyma már majdnem készen van, hozzáadom a fokhagymát és még egy kis ideig dinsztelem. Közben a paradicsomokat megszabadítom a héjuktól és néhány darabra vágva ezt is hozzáadom. Mikor kis levet ereszt fel öntöm fél liter vízzel és fűszerezem. Ízlés szerint sózóm (kb 1 evőkanál), borsozom (kb egy kiskanál), ráreszelek 1 egész szerecsendiót. Jól összekeverem és hozzáadom a garnélákat. 20-30 perc után összeturmixolom az egészet. Ráöntök még 1 liter vizet, hozzáadom a 200 g főzőtejszínt, alaposan összekeverem, ha szükséges tovább fűszerezem. Jól összeforralom, majd hozzáadom a lereszelt beaufort sajtot és a 3 evőkanálnyi cognac-ot. Ügyeljünk arra, ha túl sok a cognac akkor nagyon alkoholos lesz az íze!
Mégegyszer összeforralom és már tálalom is!


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése