2011. március 5., szombat

Amit a Beaufort-ról tudni érdemes


Forrás: www.hollandsajthaz.hu


Típus: Kemény sajt.


Származás és előállítás: A Beaufort hegyi sajt, amelynek neve egy Albertville közelében fekvő település nevére vezethető vissza. Állítólag itt készítették először. Napjainkban a származási hely szerinti márkanéwédelem alatt álló sajtot a francia Alpok vidékén, Savoie-ban készítik.
Ismertetőjegyei: A sajt malomkerék alakú, átmérője 60 cm, magassága 20 cm, kicsinek tehát nem nevezhető. Pereme enyhén homorú, súlya 40-60 kg. Természetes kérge egészen vékony, színe a mélysárgától a barnáig terjedhet.


Gyártás: A Beaufort sajtot a tarentaise fajtájú tehén tejéből készítik csak és kizárólag az Alpok magasan fekvő vidékén. Nyáron a tehenek az erdőhatáron túl, a havasi legelőkön legelnek, és a sajtot is ott készítik, a havasi szállásokon közvetlenül a fejés után. Egy-egy sajtkarikához 500 liter tejre van szükség, S ez a fajta tehén évente átlagosan 3000 liter tejet ad, azaz egy tehén tejéből évente körülbelül 6 sajt készíthető. Készítésekor a fejés után, a még meleg tejhez adják hozzá az oltót Az alvadékot kocsonyavágó késsel aprítják tel. Azalvadékrög-tejsavó keveréket folytonos keverés mellett, nyílt tűz fölött melegítik. Végül a sajtot vászonba csavarják,bükkfa keretben formázzák és préselik. A félkész sajtot eztán leviszik a völgybe, és 6 hónapig hűvös pincében érlelik. Az ennél hosszabb ideig érlelt Beaufort viselheti az ,,haaute montagne" kiegészítő címkét is

.
Aroma: A Beaufort gyümölcsös illatú, enyhén tejszines sajt. Diós,gyümölcs, enyhén sós ízű.


Zsírtartalom:48%


Ország:Franciaország

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése