2010. szeptember 20., hétfő

Körömpörkölt


A mai receptem, nálunk méltatlanul ritkán szerepel a napi menüben. Sajnos! Azonban a körömpörkölt lássuk be, nem mindenki kedvence. Én, mindenesetre nagyon szeretem. Így csak és kizárólag azoknak ajánlom, akik hasonlóan gondolnak erre ételre. Régóta foglalkoztatott a fűszerezésének gondolata. Sokféle próbálkozás után számomra a majorannával és borsikafűvel felspécizett változat lett a"KÖRÖMPÖRKÖLT".

Hozzávalók 4 személyre:

5 evőkanál oliva olaj
15 dkg mangalica szalonna
0,5 kg vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
1,5 kg köröm
1 db paradicsom
1 db paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirosparika
1,5 csapott evőkanál só
1 kis kanál őrölt fekete bors
1/2 kis kanál borsikafű
1/2 kis kanál majoranna
6 dl víz
0,25 l vörösbor (lehetőleg valami jobb fajta)


Legelőször szemügyre veszem a feldarabolt húst, és ha szükséges, leborotválom a rajta maradt szőrt, majd alaposan lemosom. Megmosom a paradicsomot paprikát, megpucolom a hagymát és a fokhagyma gerezdeket. Egy lábasba teszem az 5 evőkanál oliva olajat és lassú tűzön melegítem. Apró kockára vágom a szalonnát és hozzáadom a már meleg olajhoz. Ezalatt gyorsan apró kockára vágom a hagymát. 2-3 darabra vágom mind a 8 gerezd fokhagymát. Mikor a szalonna kockák egészen aprók, mert kiolvadt belőlük a zsír hozzáadom az összes hagymát és nagy lángon megpirítom, mikor már majdnem kész, hozzáadom a fokhagyma darabokat. Közben hat felé vágom a paradicsomot és felkarikázom a paprikát. Ekkorra már nagyon jó illatok terjengenek, ha szerencsénk van csak a konyhában. Nincs! Így az egész házban!
Mikor szép aranybarna a hagyma, hozzáadom a körmöket. Még mindig nagy lángon 4-5 percig főzőm a hagymás zsiradékban. Majd alacsonyabb fokozatba kapcsolom a lábas alatt az isteni szikrát és hozzáadom a másfél csapott evőkanál sót, a kiskanál őrölt fekete borsot, a két evőkanál őrölt piros paprikát. Összekeverem alaposan és felöntöm 6 dl vízzel. Majd hozzáadom a fél kis kanál majorannát és a fél kiskanál borsikafüvet is. Lassú tűzön főzöm tovább, és negyedóránként megkeverem. Addig kell főznünk amíg, jóformán leválik a csontról és zaft egészen sűrű lesz. Ha szükséges még önthetünk rá vizet. Mikor már majdnem készen van ráöntjük a vörösbort és 3-4 percig még így rotyogtatjuk és hipp-hopp készen is vagyunk.
Alig telt el 5 óra!!


Annak aki szereti, jó étvágyat!


2010. szeptember 19., vasárnap

Narancshab





















A nagyobbik lányunk, Lucus is nagyon szeret a konyhában sertepertélni. Ennek ékes példája a következő recept, amit kérésére együtt készítünk el. Nagyon büszkén feszít a már megkezdett narancshabos tállal a kezében.

Ezt a receptet ő találta a Micimackó a mesterkukta című gyerkőcöknek készült szakácskönyvben. Persze a húga is azonnal kitalálta, hogy ő pedig csokitortát akar készíteni. Nem bízta a döntését a véletlenre! :) Csoki tortával nem lehet nagyot hibázni. Visszatérve erre a receptre, nem sokat vártam a dologtól, de kellemesen csalódtam. Nagyon pikáns és jó ízű lett a végtermékünk. Ráadásul nagyon jó volt az együtt főzésben, hogy Lucus végig kitartott. Még az utolsó műveletben a hűtőbe helyezésben is részt vett.

Hozzávalók 6 személyre:

3 db közepes narancs
1 db citrom
20 g zselatin por
3 tojás
75 g kristálycukor, vagy porcukor

Lucussal, minden hozzávalót és eszközt előkészítünk, a kanalaktól a habverőkön át a tálakig mindent. Munka közben pedig, mindent azonnal elmosogatunk, hogy takaros kis menyecske váljék a kislányomból.
Luca megmossa a narancsokat és a citromot én pedig szárazra törlöm azokat. Az egyik narancs héját, Luca belereszeli az egyik már előkészített, nagyobbacska tálba. Ezalatt félbe vágom a citromot a narancsokat, majd azt is amelyiknek lereszelte a héját és egy másik tálba facsrom a levelüket. Feltöröm a tojásokat és szétválasztom a fehérjét egy újabb tálkába, akkorába amelyben később habbá tudom verni, a sárgájukat pedig a reszelt narancshéjas tálba teszem. Hozzáadok 50 g cukrot, Lucával jól összekevertetem majd hozzáadom a már kifacsart gyümölcslevet és tovább kevertetem a kis kuktával. Folyamatos keverés mellett, hozzáadom a hidegen, főzés nélkül is használható zselatin port. Ezután kemény habbá verem 3 tojás fehérjét, majd hozzáadom a maradék 25 g cukrot és újra kemény habbá verem. Majd Lucával együtt szépen egyenletesen elkeverjük a habot a már előbb elkészített zselatinos, gyümölcsleves egyveleggel. Mikor szép egyenletes matériát kapunk, tálkákba öntöm, majd másnapig lefóliázva a hűtőbe teszem. Másnapra puding állagú, frissítő narancshabot fogyaszthatunk.

Luca alig bírta kivárni, hogy megszilárduljon. Mikor kiderült, hogy egész éjszaka a hűtőben lesz, nagyon csalódott volt. Másnap reggel, mint a fotón is láthatjuk, nagyon büszke volt a főztünkre.

Fogyasszátok egészséggel ezt a kellemes kis frissítőt!

Garnéla


A lányom igazi "gurmé". Nagyon szereti a különleges ételeket. Mikor Bretagne-ban voltunk a kedvence az osztriga volt. Az ő kérésére készült a fenti képen látható vacsi.
Egyszer azt olvastam, hogy akik mindent megesznek, azoknak nem elég kifinomult az ízlelésük. Akik válogatósak azok állítólag sokkal jobban érzik az ízeket és ezért válogatnak. Mind két kategóriát egészen közelről ismerem. Két lányom van, a nagyobbik mindent megkóstol a kisebbik viszont a kedvenceit sem eszi meg ha éppen aznap nem tetszik neki vagy az állaga vagy a színe. Semmi új dolgot nem hajlandó megkóstolni. Számomra, függetlenül a tudománytól, szimpatikusabb, aki mindent megkóstol és utána dönti el, hogy szereti vagy sem.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg friss vagy fagyasztott garnéla
100 g vaj
6-8 gerezd fokhagyma
1/2 csomag petrezselyem
2 evőkanál só
só ízlés szerint


Mindenképpen pucolt garnélát javaslok, a forró, vagy a már fogyasztható, meleg garnéla pucolása is kicsit problémás. Természetesen nem lehetetlen.
Egy lábasba vizet forralok, beleteszek 2 kanál sót. Eközben egy kis tálba teszem és megolvasztom a vajat, közben apróra vágom a petrezselymet. Az olvadt vajat ízlés szerint megsózom, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, egy fokhagymanyomóval belepréselem az összes fokhagymát és alaposan összekeverem. A forrásban lévő, lobogó vízbe teszem a garnélákat és addig főzőm, amíg szép pirosak lesznek. (12-20 perc) Ritkán előfordulhat, hogy kicsit több idő is szükséges lehet. A kész -pucolt vagy pucolatlan- rákokat egy tálra teszem és meglocsolom a fűszeres vajjal. Máris fogyaszthatjuk.

Ha közben pucolnunk is kell akkor igazi franciás ebédet élvezhetünk, ami azt jelenti, hogy igen sokáig tart.

A pucolás macerájától eltekintve nagyon finom falatok élvezhetünk. (Pucolás: bal kezünk hüvelyk és mutató ujjával megfogjuk a rák farok részét, a jobb kezünk ugyanezen két ujjával megfogjuk a fej tövét és széthúzva letépjük. A farok rész aljánál megfogjuk a páncél bal felét a bal, jobb felét a jobb kezünk ujjaival és mintha egy könyvet nyitnánk ketté, kifordítjuk az ehető farok részt a páncélból.)
Bretagne-ban tanultam a vendéglátóimtól ezt a receptet, még középiskolás koromban, ahol sárgadinnyét és vajas baguette-t fogyasztottunk mellé.

Bon appétit!

Mézes sült oldalas


Főleg a férfiak étele ez a fogás, de ismerek nőket is akik rajonganak a sült oldalasért. Ilyen nő a lányom is. :) Férfi étel ide, férfi étel oda, ezt az egyszerű receptet Anyukámtól tanultam.

Hozzávalók 4 szeméyre:

1 kg oldalas
6 púpos evőkanál mustár
2 evőkanál méz
2 csapott kis kanál őrölt bors
8 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint

Megmosom a már feldarabolt húst és hagyom lecsöpögni. Amíg csöpög, elkészítem a pácot. Egy kis tálkába teszem a 5 púpos evőkanál mustárt, hozzáadom a 2 evőkanál mézet, a két kiskanál borsot és belepréselem egy fokhagymanyomóval az összes fokhagymát. Kicsit megsózom, azért kicsit mivel a hús is meglesz alaposan sózva, és alaposan összekeverem. Megsózom az oldalasok minden oldalát, majd mindegyiket alaposan bekenem ezzel az imént készült páccal. Tányérba teszem és ha maradt még pác azt ráöntöm az oldalasokra. Ha siettet bennünket az idő akkor elég 1-2 órára lefóliázva a hűtőbe tenni, én többnyire előző nap bepácolom és beteszem a hűtőbe.
Lehet serpenyőben is és sütőben is sütni. Én az utóbbit preferálom, kevesebb zsiradék kell hozzá, cserében nem is marad jó kis zsíroskenyérre való "sülthúsos" zsír, és kevesebb figyelmet is igényel. Kis olajjal kikenem a tepsi alját és beleteszem a pácból kivett oldalasokat. Felöntöm 1 pohár vízzel és lefedem alufóliával a tepsit. Beteszem a 200 c fokra kapcsolt sütőbe. Ha előmelegítettem a sütőt akkor 30 perc múlva, ha nem melegítettem elő akkor 40-50 perc múlva ránézek, hogy megpuhult-e a hús. Amennyiben nem úgy párolom az alufólia alatt tovább, ha igen akkor leszedem az alufóliát és pirosra sütöm az egyik oldalát (15-25 perc) majd megforgatom őket és a másik oldalukat is pirosra sütöm, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki az oldalas mert akkor ehetetlen lesz.
Friss salátával tálalom. (paradicsom, paprika, hagyma, kigyóuborka)

Ezzel a körettel egy már már könnyednek nevezhető ebédet fogyasztottunk.


Jó étvágyat kívánok minden kedves próbálkozónak!