2010. június 6., vasárnap

Töki pompos


Bazsi a kedvenc fallabdás barátom és jelenlegi barátnője, már jó ideje nyaggatnak, hogy a kemencében süssek nekik végre töki pompost. (egyre sűrűbben találkozhatunk ezzel az egyszerű de nagyon fincsi krumpli lángossal a különféle vásárokban, majálisokon, stb.) Fanyar kanyar az ügyben, hogy ma végre sütöttem de nélkülük.

Hozzávalók 4-6 személyre attól függően mennyire nagy evőkkel számolunk. 4 nagy pizza méretű pompost kapunk ami igen laktató.

A tésztához:

50 dgk finom liszt
2 nagy krumpli
1/2 élesztő
2 evőkanál só

a feltéthez:

1 nagy doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma
1/2 kis kanál bors
2 fej vöröshagyma
60 dkg füstölt húsos kolozsvári szalonna
60 dkg pizza mozzarella

Megpucolom és kockára vágom a krumplit. Vizet forralok egy kis lábasban 1 evőkanál sóval. Mikor forr a víz beleteszem a krumplit és puhára főzöm.
Amíg fő a krumpli a egy nagy tálba öntöm a lisztet, hozzáadok 1 evőkanál sót, a 1/2 élesztőt 1,5 dl langyos vízbe morzsolom és hagyom állni míg fő a krumpli. A megpuhult krumplit hozzáadom a liszthez és villával szétnyomkodom majd hozzáadom az élesztős vizet és ruganyos tésztává gyúrom. Ha nagyon ragad teszek még hozzá lisztet. Mikor már nem ragad, letakarva a tálban hagyom pihenni 1-1,5-órát.
Ezalatt lereszelem a sajtot, apró kockára vágom a húsos szalonnát, ezeknek nem tudok ellenállni, így időről időre csipegetek belőlük. Megpucolom és karikára vágom a hagymát. Megpucolom a fokhagymát is. Kibontom a tejfölt és egy kis tálba teszem, hozzáadom a 1/2 kis kanálnyi borsot és belepréselem a fokhagymát. Alaposan összekeverem és hagyom pihenni amíg kel a tészta.
Tüzet rakok a kemencébe mer 40 perc-egy óra is kell mire megfelelően felmelegszik.
Feltétként tulajdonképpen bármit használhatunk, de én hosszú kisérletezés után úgy döntöttem, ha más feltétet kívánunk akkor pizzát sütünk és nem töki pompost. Ez a változat hozza ki leginkább a tészta és a jó kis szalonna ízét. Sajtok közül is több félével próbálkoztam de ez pirul meg a legszebben és egyszerű íze miatt nem nyomja el a többi összetevő ízét.
Ha mindent jól csináltunk a tészta szépen kitölti és kipúposodik a tálból.
Bekapcsolom 200 c fokra a sütőt, hogy bemelegedjen mire betesszük a pompost sülni.
Egy lisztes deszkán átgyúrom és négy közel egyforma darabra vágom amiket kerekre kinyújtok 2-3 mm vastagra. Sütésig és sütés közben még megemelkedik 1, 1,5 cm-re. Megkenem a borsos, fokhagymás tejföllel, egyenletesen rászóróm a húsos szalonnát, a hagymát és végül a reszelt sajtot. A kemencében néhány perc alatt megpirul a sajt és megsül a tészta. Az előmelegített sütőben kicsit tovább tart de 10-15 perc alatt itt is gyönyörűen megpirul a sajt, mialatt megsül a tészta is!

Jó evők, hajrá! Nagy a kihívás!

Feleségem megkívánt egy sört ezért felhívtuk a szomszédban lakó barátunkat és meginvitáltuk a töki pomposra egy sörért cserében. Kiderült, hogy ma van a névnapja, így átalakítottuk névnapi vacsivá a hirtelen meghívást. 3 felnőtt és két gyerek együtt is csak három pompost tudtunk megenni és mindannyian úgy éreztük, hogy rögvest kipukkadunk........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése