2014. május 26., hétfő

Dzsindzsa

Hogy mi is az a dzsindzsa?
A szleng szótár szerint:
dzsindzsa 
   szleng szótár
 (főnév)
1. Burjánzó, sűrű, áthatolhatatlannak tűnő növényzet, mely előfordulhat a szabadban és lakott területen (pl. kertben) egyaránt.
2. Rendtlenség, káosz. Pl. olyan (jellemzően kollégiumi) szoba, ahol a szanaszét hagyott mosatlantól a többhetes kaja maradékig minden előfordul.
Nálunk nem pont ezt jelenti. Gyerekek voltunk,amikor  édesanyám sokszor készített egy bizonyos fajta szendvicskrémet. Nagyon szerettük ezt mindketten az öcsémmel. Rendszeresen kértük édesanyánkat, hogy készítsen nekünk ilyet. Persze sosem jutott eszünkbe, hogy nevezte anyu. Ezért mi, "Tudod anyu, azt a tojásos dzsindzsát!", felkiáltással kértük. Az évek alatt teljesen ráragadt ez az elnevezés.

Jó étvágyú, szűk baráti vagy családi társaság részére, a hozzávalók:

0,5 kg vaj
1 nagy tubus gulyáskrém
6 fej vöröshagyma
10 db tojás
2 kiskanál őrölt feketebors

A tojásokat keményre főzöm 6-8 perc alatt. Hideg vizet engede rájuk, hogy a tojáshéjjal együtt a hártya is lejöjjön. Ezután apróra vágom. A hat fej vöröshagymát megpucolom, leöblítem és apróra kockázom. Egy nagyobb keverőtálban teszem az apróra vágott tojást a felkockázott hagymával, hozzáadom a fél kilógramm puha vajat, megszórom a két kiskanálnyi őrölt borssal és a tubusból belenyomom a gulyáskrémet. Az egészet alaposan összekeverem, majd pár órára a hűtőbe teszemük. A dzsindzsát friss kenyérre kenve is felszolgálhatjuk, de készíthetünk belőle melegszendvicset is, úgy is isteni!


Jó étvágyat mindenkinek!

Csak legyen erőtök abbahagyni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése