Azt mondják, Franciaországban akkor válhat valakiből chef, ha 101 féle képpen tudja elkészíteni a tojást. Ennek egyik módja az oeufs en cocotte (öf an kokott), azaz tojás tálkában. Eredetileg egyszemélyes adagokat szokás készíteni apró, hőálló tálkákban, de mivel nekem sajnos nincs ilyenem, a legkisebb jenai tálamat használtam. A franciák zöldspárgát, újhagymát és créme fraiche-t használnak hozzá, ezekből a jelen évszakban créme fraiche-t és zöldspárgát nem kaptam. Gondoltam, ha már nem tudom magam az eredeti recepthez tartani, kicsit improvizálok. A zöldspárga ráadásul a gyerekek által nem épp favorizált zöldség, messziről ordít róla, hogy egészséges.
Tehát, erős hátrányból indulva az eredetihez képest a következőt csináltam.
Hozzávalók:
4 szelet bacon
3 szál újhagyma
4 szelet zöldborsos camembert
4 nagykanál mascarpone
3 tojás
A bacon-öket apróra vágtam és alaposan megpirítottam egy serpenyőben. Egy tálkába szedtem őket, majd a felaprított újhagymát gyorsan megfuttattam a szalonnából kisült zsíron. A hagymát és a bacont az aprócska jénaiba tettem, majd a mascarponét hozzáadva átkevertem az egészet. Ezután ráhelyeztem a camembert szeleteket, és ráütöttem a három tojást. Óvatosan kell ráütni a tojást, hogy a sárgája egyben maradjon. A jénait ezek után egy tepsibe helyeztem, és a tepsit megtöltöttem forró vízzel, hogy a jénai feléig vízben álljon. Ezt az egészet a 180 fokra melegített sütőbe tettem 20 percre. Igaziból úgy kellene elkészíteni, hogy a sárgája még remegős legyen, de én úgy nem szeretem, így én jól átsütöttem. Kisebbik lányom persze meg sem kóstolta, bár lelkesedett, hogy milyen jól néz ki és a neve is nagyon tetszett neki. A nagylánnyal ketten gyorsan befaltuk, szerintünk igazán finom lett. Első alkalommal készítettük el, de biztos, hogy nem utoljára. Pompás ráérős reggeli!
Megcsinálta valaki?
Próba, szerencse! Jó étvágyat!
Megcsinálta valaki?
Próba, szerencse! Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése