2012. augusztus 18., szombat

Palacsinta tészta

Nagymamám nagy palacsinta sütő volt. Megkérdezte az unokáit mit süssön, akik velem együtt kórusban ordítottuk, hogy paaalaaacsintááááááát......
Tőle maradt örökül ez a palacsinta tészta alapreceptem, amit aztán lehet összevissza variálni, kinek kinek kénye-kedve szerint.

Körülbelül 20 palacsintához, persze ez nagymértékben függ a serpenyőnk nagyságától és a tészta vastagságától, a következőkre van szükségünk:

4 db tojás
2 cs vaníliás cukor
250 g liszt
1 csipetnyi  só
0,5 l tej
1,5 dl szódavíz, vagy bubis ásványvíz
minimális olaj a sütéshez.

Egy megfelelő méretű tálba öntöm a lisztet rá a sót, vaníliás cukrot és ráütöm a 4 tojást. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet és csomómentesre keverem, majd hozzáöntöm a szódavizet és újra összekeverem. Laza folyékony tésztát kapunk. Amennyiben túl sűrű mehet hozzá még tej, vagy szódavíz, ha éppen túl híg akkor pedig liszt.

A serpenyőbe néhány csepp olajat öntök, megforrósítom és kezdődhet a sütés. Van egy olyan méretű merőkanalam ami pont elegendő egy palacsintához. Beleöntök egy merőkanálnyit a serpenyőbe, ide oda billegetve, forgatva körbefolyatom benne a tésztát.
Mikor a széle megbarnul és elválik a serpenyőtől feldobással vagy egy lapos fakanállal megfordítom a tésztát és a másik felét is megsütöm. Természetesen a gyerekek imádják ha feldobva fordítom meg a palacsintát, mindig nevetgélve kérdik mikor fog fennragadni a plafonon?
Minden második harmadik palacsinta után olajozom picit a serpenyőt. Majd tornyozom egymásra a kész palacsinákat.

A belevalókról mindenki saját ízlése, igénye szerint gondoskodhat!

J étvágyat kívánok és kellemes augusztus húszadikai hétvégét mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése