2011. május 8., vasárnap

Madártej avagy Floating island

Hetekkel ezelőtt eszembe jutott, hogy készíteni kellene egy jó kis madártejet. Csütörtökön aztán a végső lökést a Fábri show adta, ott ugyanis éppen ennek az ételnek az angol nevével poénkodott a show házigazdája. A nézők nem ismerték az angol nevét, persze született mindenféle vicces megoldás mint a bird milk stb., végül a showman elárulta a megoldást, floating island. (lebegő sziget) Szerintem semmivel nem rosszabb elnevezés mint a madártej!
Pénteken végül nem volt kedvem, így aztán ma készült el ebédre a madártej.


Hozzávalók 8 személyre:

2 l tej
8 tojás
4 csomag vaníliáscukor
150g kristálycukor
1 evőkanál liszt
2 csapott mokkás kanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

Egy legalább 5 literes lábasba odateszek 1,5l tejet forralni, mikor langyos hozzáadok 50g cukrot. (a tej forraláskor néha nagyon felfut és ez kis edény választásakor a főzőlapon landol és odaég, ami kellemetlen szagú) Közben szétválasztom a tojás fehérjét és a sárgáját és külön-külön tálba helyezem őket. (a fehérjéhez nagyobbacska tálat választok mert az is a többszörösére nő a habbá verés miatt) A fehérjéhez adok 1 csomag vaníliáscukrot, 50g kristálycukrot és géppel 1-2 perc alatt kemény habbá verem. Ekkorra a lábasban már forr a tej. Egy evő kanállal galuskákat szaggatok és egyesével kifőzöm azokat. Beleteszem majd néhány másodperc után megdagad, ekkor megfordítom és mielőtt elkezd összeesni kiveszem és egy szűrőre téve hagyom lecsöpögni. Mikor az utolsó is készen van, egész kicsire állítom a lángot és gyorsan elkészítem a sárgáját is. A sárgájához adok 3 csomag vaníliáscukrot, 50g kristálycukrot, 1 evőkanál lisztet és géppel ezt is jól felverem majd hozzáadom a maradék 0,5l tejet és alaposan összekeverem. Szépen fokozatosan hozzákeverem a forrásban lévő tejhez és krémes állagúra főzöm. Hozzáreszelem a citrom héjának nagyrészét, de hagyok azért a díszítéshez is egy keveset. Hozzáadok egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat is és jól összekeverem és leveszem a tűzről.
Hagyom egy picit hűlni, majd tálkákba öntöm, ráhelyezem a hab galuskákat, ráreszelem a maradék citrom héját és a maradék 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal díszítem. Hűtőbe helyezem és csak jóval később, hűtve tálalom.

Kellemes nassolást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése