2010. október 21., csütörtök

Csülök pékné módra


  • Régi nagy szerelem. A csülök......
  • Csülök minden formájában a kedvenc ételeim közé tartozik. Amikor valamilyen fesztiválon, kirakodó vásáron járunk, igyekszem felkutatni egy jó kis csülköst. Legutóbb a Magyarok Fesztiválján, Bösztörpusztán ettem egészben sült csülköt. Isteni volt.
  • A sok kedvenc közül ma nekifutok egy csülök péknének.

  • Hozzávalók 4 jó étkű egyénnek:

  • 1,2 kg csontozott csülök
  • 1 kg krumpli
  • 4 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet mangalica szalonna 0,5cm vastag
  • 1 dob sör
  • őrölt feketebors
  • majoranna
Meghámozom a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. A krumplit nagyobbacska kockákra vágom és egy magasabb oldalú tepsi aljába teszem. Erre pakolom a a félbe, majd négybe vágott vöröshagymákat. Felkarikázok 4 gerezd fokhagymát és azt is rádobálom a krumplira. A négy szelet szalonnát is beirdalom, ráteszem ezeket is az előző összetevőkre. Megmosom a kicsontozott csülköt és tenyérnyi darabokra vágom. Ezeket egyenként bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával és fokhagyma nyomóval áttört maradék fokhagymával, majd ráhelyezem a krumplikra. Fél pohár vizet és fél pohár sört öntök alá.
Alufóliával lefedem a tepsit és 200 fokon előmelegített sütőbe teszem. Kb. másfél óra. Mikor megpuhult a csülök leveszem az alufóliát, bekenem sörrel a csülök bőrét és folyamatos kenegetés mellett pirosra sütöm. Kb. 20-30 perc alatt.


Fogyasszuk jó étvággyal!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése