2015. április 6., hétfő

Tárkonyos bárányragu leves

Húsvét......

Gyermekkorom vidéki lakomái jutnak eszembe ezeken a sátoros ünnepeken.
Nagyszüleim, a dédszüleim, és apukám családja is vidéken élt. A nagyszüleim Kókán, a család többi része Kiskunfélegyházán. Ennek oka az '56-os felbolydulás volt. Amikor is a családi mendemondák szerint nagyapám és az unokatestvére a kelleténél hangosabban és agresszívabban vettek részt a tanácselnök felpofozásában. Így bajba kerültek. A nagyapám unokatestvére vitte el a balhét, mert az ő fia már 18 éves volt és képes volt ellátni a családot, amíg őt néhány évre leültették. Nagyapám a családjával Kókára menekült és ott telepedett le, ahol szűcs iparos lett, és így ragadt rá a Bekecses becenév.
Azért vannak szebb részei is a családi történelmünknek. Dédnagyapám földbirtokosból iparossá küzdötte le magát,a rendszer jóvoltából. Itt is megtalálta a boldogulását. Híres suba készítő szűcs lett. A helyi múzeumban a 90-es években ki is állították a hímzett subái egyikét. Mellékesen, egy időben dédnagyapám szomszédja Móra Ferenc volt.

Szóval, a nagy kajálásokon kívül sok egyéb is történt.

Kicsit elkalandoztam...... A bárányról jutottak eszembe az előző gondolatok, ugyanis a fent említett unokatestvér fia, később liba és bárány tenyésztéssel is foglalkozott. Ő volt később a nagy családi összejövetelek fő szervezője. Ezeken az összejöveteleken sokszor volt báránysült, libamáj, birka vagy báránypörkölt.
Némiképp ezen emlékektől ihletve, most tárkonyos bárányragu levest készítettem. Íme!



Hozzávalók:

0,8 kg bárány lapocka
0,5 kg bárány csontos nyak
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3 kis ágról friss tárkony
1 kiskanál szárított tárkony
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
1 nagy fehérrépa
4 sárgarépa
1 nagy krumpli
300 g fagyasztott zöldborsó
330 g tejföl
2 evőkanál liszt
1/2 citrom leve
2 evőkanál só
15-20-szem feketebors

A kicsontozott, faggyútól és hártyától megtisztított lapockát megmosom és kb 2*2 cm-es kockákra vágom. A csontos nyakat is megmosom. Felteszek egy lábasban vizet forrni. A megtisztított húst 1 percre a zubogó vízbe helyezem, majd kiveszem és hideg vízzel alaposan leöblítem.
Egy megfelelő méretű lábasba teszem a bárányt és hideg vízzel feltöltöm, hogy bőven ellepje a húst. Lassú tűzön főzni kezdem.
Megpucolom a zellert, a karalábét, a sárgarépákat, fehérrépát, a krumplit. Megmosom a megpucolt zöldségeket, a sárgarépákat  felkarikázom a krumplit felkockázom. Megpucolom a fokhagymát és a vöröshagymát, megmosom a friss tárkonnyal együtt. Majd apróra vágom mindhárom összetevőt. Mikor forr a lábasban a víz, hozzáadom az apróra vágott, fokhagymát, vöröshagymát, friss tárkonyt, 2 evőkanál sót, 15-20 szem feketeborsot, az egész zellert, az egész karalábét, az egész fehérrépát.
Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadom a felkarikázott répát, a felkockázott krumplit, a 300 g zöldborsót. A 330 g tejfölbe belekeverem a 2 evőkanál lisztet. Kifacsarom a 1/2 citrom levét. Továbbra is lassú tűzön, kb még 20 percig főzöm. Ezalatt a zöldségek és a hús is teljesen megpuhul.
Ekkor beleöntöm a lisztes tejfölt, összeforralom, majd a citrom levét is hozzáadom és alaposan összekeverem.
Máris elkészült a fenséges levesünk.


Jó étvágyat kívánok mindenkinek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése