Hozzávlók 4 személyre:
60 dkg champignon gomba fehér vagy barna
40 dkg rókagomba
10 dkg füstölt mangalica szalonna vagy olaj a húsnélküli változatnál (kinek a pap, kinek a papné)
3 fej közepes vöröshagyma
1 db paradicsom
1/2 hegyes zöld erőspaprika
1/2 pohár száraz vörösbor
1 púpos evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott evőkanál só
kakukkfű
őrölt feketebors
Ha szárított rókagombát használunk, ügyeljünk rá, hogy előző nap beáztassuk. A levét felhasználhatjuk, oly módon, hogy hozzáöntünk belőle egy keveset mikor már kis levet eresztett a gombánk.
Apró kockára vágom a szalonnát és lassú tűzön zsírjára sütöm. Akiknek nem szimpatikus a szalonna használhatnak két-három evőkanál olajat helyette. Közben megmosom a paradicsomot, a fél erős paprikát és felkarikázom. A hagymákat megpucolom és apró kockákra vágom. Amíg ezzel elkészülök a szalonna is zsírjára sül. Hozzáteszem a hagymát, a csapott evőkanál sót és üvegesre fonnyasztom. Közben megmosom a gombákat. A szárat kettőbe, a kalapját négybe vágom. Ha óriásiak akkor esetleg apróbbra. Beleteszem a lábosba a felaprított gombát, az erőspaprikát és a paradicsomot. Mikor levet ereszt, beleteszem a púpos evőkanál őrölt pirospaprikát és a kiskanálnyi szárított kakukkfüvet. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kertünkből tudunk friss kakukkfüvet szedni, akkor beleteszünk 4-6db 6-8 cm-es ágacskát, amit az étkünk elkészültekor egészben is ki vehetünk, hogy senkinek ne kerüljön a tányérjára, mivel a szára ilyenkor ősszel már fás. Mielőtt teljesen kész a gomba, hozzáöntöm a fél pohár vörösbort és még jól összeforralom. Igazi pikáns ízt ad ételünknek. Mikor megpuhult a gombánk, már készen is vagyunk. A rókagomba szerintem az egyik legpikánsabb ízű gombánk.
Friss kenyérrel, tarhonyával, rizzsel, tésztával tálalhatjuk.
Kellemes napot és jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése