2015. június 29., hétfő

Bodag, Vakaró, vagy ahogyan már hallhatták Roma vagy Cigány kenyér

Egy nagyon kedves kolléganőmtől kaptam a receptet. Hosszas alkudozás után. Másik kolléganőmtől, Annamaritól kaptam egy erdélyi receptkönyvet. Nagyon klassz, kedvemre való étkekkel. Cserében adtam neki egy szeretem a hasam logós kötényt, nagy örömére.
A kötény a kolléganői  körében is osztatlan sikert aratott. Roxi nevű kolléganőnk,meg is jegyezte, hogy neki is kell ilyen. Viccesen mondtam, hogy egy recept az ára. Azt hitte viccelek, így hetekig üldözött a kötényért, míg az én válaszom mindig az volt, várom a recepted.
Egyszer magyarázkodott, hogy Ő roma és nem is tud főzni..... blablabla.....
- Akkor minek a kötény?
- Jajj ne má..... Köll és kész.
- Valami családi recepted csak van?!?
Nem kis meglepetésemre néhány héttel később megjelent a receptel. Cserébe megajándékoztam a köténnyel.
- Ez ennyire egyszerű???? kérdezte.
Nem akarta elhinni, hogy tényleg a recept volt a titok nyitja. Láthatóan nagyon örült a köténynek, én pedig a receptnek.

Receptje:

"Vakaró:"

Ugyanis Szabolcsban a Romák így hívják, tájékoztatott kedvesen. Továbbá arról is, hogy ezt akkor készítik mikor nincs már semmi a kamrában, konyhában.

"Ezeket a hozzávalókat összegyúrod egy tálba, mikor összeáll nyújtódeszkára tesszed és egyforma kis cipókat formázol. Kinyújtod 0,5-1 cm és aranybarnára sütöd platnin."

Hozzávalók:

1 kg liszt
1 evőkanál só, én 2 púpos evőkanál sót tettem bele
1 cs sütőpor vagy ha nincs szódabikarbóna, tévedésből 1 cs száraz élesztőt használtam
1 kis doboz tejföl vagy kefir vagy aludttej, amit találnak, én 1 doboz kefirt és 1 doboz tejfölt tettem bele



Most szombaton volt legkisebb lányom, Emma 1 éves. Vasárnap grillezésre invitáltuk a családot, ennek apropóján el is készítettem a bodagot.

Kicsit változtattam a recepten...... Sajnos most látom, hogy nem is kicsit. Emiatt el kell készítenem újra!
Sütőpor helyett, tévedésből 1 cs száraz élesztőt tettem bele. Így is jól lett, nagyon nagy sikert aratott. Mindenki ette az 1 éves ünnepelttől a 80 éves Dédiig.




Langyos vízben felfuttattam az élesztőt, majd az összes hozzávalóval (1 kg liszt, felfuttatott élesztő, 2 evőkanál só, 1 kis doboz kefir, 1 kis doboz tejföl) egy tálba helyeztem és összegyúrtam, vizet adtam hozzá, addig gyúrtam míg elvált a kezemtől és ruganyos tésztává összeállt. Másfél órára félretettem.
Ezután egyforma golyókat formáztam amikből, ahogy haladta sütés fél cm vastag lepényeket nyújtottam és vaslapon a kerti grillen megsütöttem, egyiket a másik után.

Több odafigyeléssel legközelebb talán sikerül megvalósítanom az eredeti receptet is.


A bakitól függetlenül, mindenkinek jó étvágyat!